Rusko a Turecko se do sebe pouštějí skutečně naostro. Miloslav Ransdorf rozkrývá některé praktiky Ankary

27.12.2015 8:48

Miloslav Ransdorf se na svém profilu na ParlamentníListy.cz rozepsal o spojitosti mezi Sýrií a Ukrajinou. Konflikty v obou zemích mají dva společné činitele, kterými jsou v současnosti Turecko a Rusko, jež si skrze ně řeší vlastní účty. To se však může leckomu vymknout z rukou.

Rusko a Turecko se do sebe pouštějí skutečně naostro. Miloslav Ransdorf rozkrývá některé praktiky Ankary
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ransdorf píše o tom, že na Ukrajině Rusko ztratilo důvěru Západu, kterou si nyní pomalu svou účastí v bojích o Sýrii získává zpět, jelikož Sýrie dává zapomenout na dění na Ukrajině.

Zmiňuje i nedávnou výstavu zbraní, která proběhla v Kyjevě a jíž se učastnili představitelé Kataru. Ti tam pořídili protiletadlový systém Pečora, který podle médií poputuje do rukou Islámského státu. „V celé záležitosti se objevila i turecká stopa a na internetu kolují kopie dokumentů kontraktu,“ píše Ransdorf.

Turecko se však podle něj snaží ovlivňovat i dění na Ukrajině, a to nejen podporou krymskotatarských aktivistů. „Čtenáři si jistě vzpomenou na listopadové přerušení dodávek elektřiny na Krym, které ale postihlo i dvě oblasti Ukrajiny,“ dodává Ransdorf s tím, že o elektřinu údajně přišlo až 1 400 ukrajinských obcí.

Organizátorem této akce byl Lenur Islamov, který má podporu Turecka k vytvoření batalionu Noman Čelebidžichan, jenž má čítat 560 mužů. „Lenur Islamov prohlásil, že k energetické blokádě by měla přibýt blokáda potravinová, behěm níž by malé záškodnické lodě napadaly plavidla dopravující na poloostrov potravinové zboží,“ tvrdí Ransdorf s odvoláním na Oděské krizové mediální centrum. Dodává, že Islamov byl obviněn ze sabotáže.

„Ukrajina jistě není tak bezmocná, aby neměla sílu kontrolovat území, ve kterých funguje její správa. Spíš mlčky toleruje protiruské kroky krymskotatarských aktivistů na ukrajinském území,“ míní Ransdorf.

Svůj postoj obhajuje tím, že na Krymu byl a viděl, co všechno se vedení poloostrova snaží v zájmu jeho obyvatel prosadit. „Erdogan podporou skupin krymskotatarských aktivistů pokračuje v konfrontační linii vůči Ruské federaci,“ tvrdí Ransdorf a uvádí, že Rusko muselo narychlo pokládat kabely elektrického vedení a s potravinovou blokádou mají problém i Ukrajinci na obou stranách hranice, jež tak přicházejí jak o zboží, tak o peníze.

„Erdogan chce Rusům zkomplikovat život, hodně tím ale riskuje, a pokud by se rozhořel kurdský problém, Turecko by mohlo následovat neblahý osud Sýrie,“ uvažuje Ransdorf s tím, že Turecko zřejmě sází na to, že zhoršení ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi zasáhne především muslimské oblasti na jihu Ruska. „Další uprchlickou vlnu by ale už turecké služby těžko spoluorganizovaly. Erdogan ve svém křesle nemusí být neotřesitelný.“

reklama

autor: spa

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…