Rusko bojuje se slábnoucím rublem. Toto se chystá

23.08.2015 10:20

Ruská vláda a centrální banka připravují opatření na podporu oslabujícího rublu v podobě zvýšeného prodeje deviz na ruském trhu. Řekl to ruský premiér Dmitrij Medveděv. Rubl celý tento týden sestupoval na nová minima za půl roku.

Rusko bojuje se slábnoucím rublem. Toto se chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

"Přirozeně pomůžeme centrální bance z hlediska dodatečného přísunu zahraničních měn," řekl Medveděv podle agentury Reuters. "V příštích dnech zahájí naši největší vývozci prodeje deviz, což ovlivní kurz rublu," dodal.

Kurz rublu tento týden ztratil asi pět procent a v pátek sestoupil na zhruba 68 rublů za dolar, nejnižší úroveň od 5. února. Přiblížil se tak letošnímu minimu 71,85 RUB z konce ledna. V závěru loňského roku rubl kvůli propadu cen ropy a západním sankcím sestoupil až na rekordní minimum 80 rublů za dolar.

Rubl nyní sráží zejména propad cen ropy a zesílený pokles ruské ekonomiky. Ta ve druhém čtvrtletí prohloubila meziroční propad na 4,6 procenta a potýká se s první hospodářskou recesí od roku 2009. Vedle klesajících cen ropy její situaci komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Ruská centrální banka tento týden uvedla, že určitou flexibilitu směnného kurzu vítá, protože poskytuje ekonomice nárazník proti nízkým cenám ropy. Dodala ale, že v případě ohrožení finanční stability zasáhne.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…