Rusko bylo v Brisbane ostře kritizováno, další sankce proti němu se ale přijímat nebudou

16.11.2014 11:36

Vůdci Spojených států, Japonska a Austrálie dnes společně odsoudili ruskou anexi Krymu a vyjádřili odhodlání postavit viníky zřícení malajsijského letadla na východní Ukrajině před soud. Informovala o tom agentura Reuters po schůzce představitelů zmíněných tří zemí na okraj summitu skupiny G20 v australském Brisbane. Podle Obamy ale USA a EU zostření sankcí proti Rusku neplánují. Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci prohlásil, že je slušná šance na vyřešení ukrajinského konfliktu, po rozhovoru s novináři z Brisbane odletěl.

Rusko bylo v Brisbane ostře kritizováno, další sankce proti němu se ale přijímat nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Budeme protestovat proti „údajnému připojení Krymu k Rusku a proti akcím Ruska směřujícím k destabilizaci Ukrajiny". „Jsme také odhodláni přivést před soud ty, kteří jsou odpovědní za sestřelení letu MH17," uvedli americký prezident Barack Obama, japonský premiér Šinzó Abe a australský premiér Tony Abbott.

Západ kritizuje Rusko za podporu proruských separatistů bojujících na východě Ukrajiny. Podle některých zdrojů pocházela z ruského území i zbraň, jíž bylo v červenci v této oblasti sestřeleno malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Ze zničení boeingu se navzájem obviňují ukrajinské vládní síly a povstalci. Mezi oběťmi byly také desítky Australanů.

Další sankce proti Rusku se zatím neplánují

Obama podle agentury DPA také prohlásil, že Spojené státy a Evropská unie zostření sankcí proti Rusku kvůli ukrajinské krizi prozatím neplánují. Dosavadní opatření stačí. Nicméně budou dál zvažovat možný další tlak na Moskvu v případě potřeby.

USA by podle šéfa Bílého domu daly přednost tomu, aby Rusko nebylo nadále izolováno. Dokud ale ruský prezident Vladimir Putin bude porušovat mezinárodní právo, zůstane to tak. Obama mu to prý řekl při setkáních v Brisbane i během předchozího summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu.

Po jednání s Putinem se Obama setkal se západními státníky

Americký prezident hovořil s novináři krátce po schůzce s vedoucími západními politiky - včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Françoise Hollandea a britského premiéra Davida Camerona - věnované ukrajinskému tématu.

„Jsme velmi rozhodní v nutnosti podporovat základní mezinárodní principy. A jedním z těchto principů je, že nenapadnete jiné země, nebo nebudete financovat své lidi... A podporovat je způsobem, který vede k rozpadu země, jež má mechanismus pro demokratické volby," zdůraznil Obama.

Boje na Ukrajině pokračují

Na Ukrajině pokračují ozbrojené střety navzdory příměří uzavřenému Kyjevem a proruskými separatisty v září v Minsku. Ukrajinská vláda a Západ Moskvu obviňují, že konflikt rozdmýchává neustálým posíláním posil - vojáků a těžkých zbraní - povstalcům, což Kreml popírá. Ruskému prezidentovi je rovněž vyčítáno, že odmítl neuznat volby, které si povstalci počátkem listopadu uspořádali na území, jež ovládají.

Putin z Brisbane odletěl předčasně krátce předtím, než se vedoucí západní činitelé k „ukrajinské schůzce" sešli. Ministři zahraničí Evropské unie mají v pondělí v Bruselu znovu jednat o Ukrajině a o tom, zda přijmou další sankce vůči Rusku. Předtím se o tom ale chtěli evropští vůdci poradit s Obamou právě dnes.

Západ prý na Ukrajině nepřipustí trvalý zamrzlý konflikt

Také britský premiér David Cameron podle agentury Reuters po této schůzce uvedl, že Evropa a Spojené státy daly Putinovi jasně najevo, že jeho země bude izolovaná, pokud se krize kolem Ukrajiny nevyřeší. „Myslím, že Rusko musí vědět, že mezi Amerikou a Evropskou unií je skutečná jednota ohledně toho, že nepřipustíme nějaký trvalý, zamrzlý konflikt na evropském kontinentu," prohlásil.

„Pokud tomu tak bude, nevěřím, že vztahy mezi Ruskem na jedné straně a Británií, Evropou a Amerikou na straně druhé zůstanou stejné," dodal. Geopolitická rizika plynoucí z nynějšího konfliktu na Ukrajině jsou podle něj větší než rizika dalších ekonomických sankcí.

Putin je prý na rozcestí. A vydá se jinou cestou

„Doufám, že prezident Putin se nyní vydá jinou cestou... Vidí, že je na rozcestí," poznamenal Cameron.

Putin přes silnou kritiku a tlak, jimž byl v Brisbane kvůli Ukrajině vystaven, před odletem prohlásil, že byl se summitem G20 spokojen. „V některých názorech se neshodujeme, ale jednání byla ucelená, konstruktivní a užitečná," řekl. Nicméně svými výroky naznačil, že snažení Obamy a ostatních na úrodnou půdu zřejmě nepadlo. Podle agentury DPA totiž dal najevo, že žádné sblížení se Západem ohledně Ukrajiny nevidí. Nicméně šance na vyřešení ukrajinského konfliktu jsou podle něj „slušné".

Vůdci USA, Japonska a Ruska se dnes v Brisbane rovněž zavázali společně řešit naléhavé globální problémy, jako je hrozba Islámského státu, prohloubit svou vojenskou spolupráci a spolupracovat na posílení námořní bezpečnosti v asijsko-pacifickém regionu, který trápí územní spory mezi Čínou a jejími sousedy.

Činitelé Bílého domu před třístrannými rozhovory zdůrazňovali, že jednání nejsou namířena proti Číně. Peking vnímá Obamovo úsilí o prohlubování vztahů s dalšími zeměmi v regionu, zvlášť pak v oblasti bezpečnosti, jako snahu zastavit rozšiřování moci Pekingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…