Rusko čeká velkou válku o zdroje v roce 2025 a připravuje se na ni, odhaduje ruský analytik

23.02.2015 12:11

Vojenský analytik ruského opozičního tisku Novaja gazeta Pavel Felgenhauer v rozhovoru pro server The Village, který v českém překladu zveřejnily Britské listy, poskytl vhled do ruských plánů ohledně Ukrajiny a dalšího vývoje mezinárodní bezpečnostní situace. Ani v jednom případě se prý nedá hovořit o tom, že by Rusko složilo zbraně.

Rusko čeká velkou válku o zdroje v roce 2025 a připravuje se na ni, odhaduje ruský analytik
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Redaktor Britských listů Karel Dolejší, který rozhovor s Felgenhaurem přeložil, na úvod podotýká, že v minulosti se analytikovy analýzy gruzínské války opakovaně ukázaly jako velmi přesné a dařilo se mu výborně vysvětlovat motivy a plány Kremlu. I proto bychom prý měli jeho slovům věnovat pozornost.

Felgenhauer uvádí, že cílem Kremlu je získání kontroly nad Ukrajinou, nikoliv pouze nad Debalceve. A tohoto cíle údajně zatím dosaženo nebylo, tudíž prý bude konflikt pokračovat dál. Akorát prý před další ruskou jarní či letní ofenzívou nastane operační pauza. Felgenhauer rovněž prognózuje, že zahraniční mírové síly na Donbasu nebudou, jelikož nedojde k potřebné politické dohodě se stranami konfliktu. V mírové řešení ruský analytik nevěří.

Felgenhauer také dle Dolejšího vyslal zřetelný vzkaz všem, kdo nevidí ruské vojáky na Ukrajině a stále mluví o probíhající občanské válce. Uvedl totiž: „Hlavní problém, na němž se teď všichni vojáci shodnou, je to, že události na Ukrajině začaly velmi nevčasně, nezvládli jsme se přezbrojit. Lépe by to proběhlo v letech 2018–2020."

Stran mezinárodní bezpečnostní situace prý Felgenhauer jasně prohlásil, že USA dosud nepohlížely na Rusko jako na protivníka, ale situace se rychle mění. A je to prý proto, že se Rusko připravuje k velké válce a právě z tohoto důvodu se chová tak, jak se právě chová. Údajně běží masivní program zbrojení s cílem připravit se na velký konflikt o zdroje, který by měl vypuknout kolem roku 2025. 

Celý článek k přečtení ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…