Rusko chce na východ Ukrajiny vyslat třetí konvoj. Už tento týden

17.09.2014 14:43

Rusko chce ještě tento týden na východní Ukrajinu vyslat třetí konvoj s humanitární pomocí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro deníky Rossijskaja Gazeta a El País prohlásil, že humanitární situace v konfliktní oblasti je katastrofální.

Rusko chce na východ Ukrajiny vyslat třetí konvoj. Už tento týden
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace dnes uvedlo, že je připraveno během několika dnů pokročit v dodávce humanitární pomoci na jihovýchod Ukrajiny.

„Do konce týdne budeme připraveni přikročit k této práci za předpokladu, že budou učiněna příslušná rozhodnutí," řekl náměstek ministra pro mimořádné situace Vladimir Stěpanov Federální radě, horní komoře ruského parlamentu. Práce na humanitárních dodávkách podle něj musí pokračovat s maximálním nasazením.

V Rusku probíhají humanitární sbírky

„V celé zemi probíhají humanitární sbírky. Jsou formovány týmy dobrovolníků. Důraz je kladen na přípravu na zimu," řekl Lavrov.

První ruský konvoj čítající více než 250 kamionů Moskva do oblasti vyslala v srpnu. Druhý dorazil do východoukrajinského Luhansku v sobotu. Kamiony přivezly do oblastí ovládaných proruskými separatisty cukr, obilí, potraviny, léky či generátory na výrobu elektřiny a zařízení na čištění vody. Obě kolony se na Ukrajinu přesunuly, aniž čekaly na svolení Kyjeva.

„Domníváme se, že humanitární situace na jihovýchodní Ukrajině je katastrofální," upozornil Lavrov a připomněl, že v konfliktu zemřelo přes 2000 lidí a více než 5000, včetně dětí, bylo zraněno. Agentura ITAR-TASS dodává, že byla zničena životně důležitá infrastruktura, včetně rozvodů elektřiny a vody, a také vládní a obytné budovy a na 200 místních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…