Rusko dál nerespektuje mezinárodní závazky, míní NATO

25.06.2014 9:27

Moskva podle Severoatlantické aliance dál nerespektuje své mezinárodní závazky. Uvedl to generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen před dnešním druhým dnem jednání ministrů zahraničí členských zemí aliance. Ti proto budou muset posoudit nynější vztahy NATO s Ruskem a rozhodnout, co dál.

Rusko dál nerespektuje mezinárodní závazky, míní NATO
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Rasmussen při příchodu na jednání připomněl, že aliance v reakci na ukrajinskou krizi a ruskou anexi poloostrova Krym přerušila praktickou spolupráci s Moskvou. "Je mi líto, že to musím říci, ale nevidíme známky toho, že by Rusko respektovalo své mezinárodní závazky," prohlásil Rasmussen.

Na část dnešního jednání šéfů aliančních diplomacií byl pozván také jejich ukrajinský kolega Pavlo Klimkin. Vysvětlit by mohl mírový plán prezidenta Petra Porošenka a další aspekty vývoje na východě země.

Rasmussen dnes připomněl, že Rusko vůči Ukrajině používá nový způsob vedení konfliktu. Proto prý dnes bude aliance hovořit také o tom, jak podobné "nejednoznačné hrozby" chápat, v budoucnu včas umět rozpoznat a jak se s nimi vypořádat. NATO také podle něj posoudí další možnosti podpory Ukrajiny, včetně zřízení nových fondů.

Roste diskuse o možném rozmístění vojáků NATO

NATO v reakci na krizi okolo Ukrajiny posílilo vojenská cvičení v členských zemích na východě kontinentu, hlídkování v Baltu i Černém moři a vzdušnou ochranu Pobaltí. Roste diskuse o možném rozmístění vojáků spojeneckých zemí na východě NATO, zástupci Česka dávali v minulých týdnech opakovaně najevo, že takový vývoj příliš nepodporují.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…