Rusko doma zakázalo Člověka v tísni. Co organizace podnikne? Šimon Pánek oznámil další kroky

15.11.2019 21:41

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Ten hovořil o tom, že jeho organizace byla v Rusku zařazena mezi nežádoucí.

Rusko doma zakázalo Člověka v tísni. Co organizace podnikne? Šimon Pánek oznámil další kroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Úvodem se Pánek vyjádřil k tomu, zda spoléhá na revizi ruského rozhodnutí. „Pokud vím, tak za těch pět let, kdy začali instrument používat, nedošlo k revizi. Je to jednostranné arbitrární rozhodnutí ruských úřadů, takže ta pravděpodobnost, že by toto rozhodnutí revidovali, sice je, ale zatím jsme činnost částečně pozastavili. Snažíme se to zrevidovat,“ podotkl Pánek. Podle jeho slov se až za pár týdnů bude moci říci, jak bude jejich práce pokračovat. Je například otázkou, zda a kde se budou pořádat nejrůznější workshopy.

„Je skvělé, že české ministerstvo zahraničních věcí se za naši humanitární organizaci postavilo,“ dodal. Podle jeho slov dostali i e-maily od lidí, kteří je podpořili, ale i od lidí, kteří jim napsali „Dobře vám to tak“. „Nevyvolalo to ani velkou vlnu nových dárců, ani masovou vlnu lidí, kteří píšou, že se jim to nelíbí a nebudou Člověka v tísni nadále podporovat,“ dodal.

Ruské ministerstvo spravedlnosti totiž zařadilo českou humanitární organizaci Člověk v tísni na seznam organizací, které jsou v Rusku nežádoucí. Na webu ruského ministerstva se píše, že organizace byla na seznam zařazena v souladu s federálním zákonem „O opatřeních proti osobám zapojeným do porušování základních lidských práv a svobod, práv a svobod občanů Ruské federace“. Tento krok byl přitom učiněn na základě rozhodnutí náměstka ruského generálního prokurátora ze 7. listopadu.

Anketa

Chystáte se oslavovat 30. výročí ,,Sametové revoluce"?

6%
94%
hlasovalo: 27372 lidí
„My jsme žádné vysvětlení nedostali. Ani oficiální, ani neoficiální. Myslím si, že žádné rozhodnutí ani nepřijde,“ podotkl Pánek. „Zatím jsme nezkoumali do detailu, zda existuje nějaký opravný prostředek. Ale teoreticky bych předpokládal, že je možné se obrátit na soud. Uvidíme. Asi se zeptáme, jakou zkušenost s tím mají organizace zařazené na seznam před námi,“ uvedl Pánek.

Člověk v tísni uvádí, že v Rusku se věnuje hlavně lidským právům. „Rusko je země s nevyjasněným politickým systémem, v každém případě velmi represivním. Země má stejně nízké hodnocení svobod jako Ázerbájdžán,“ stojí ve výroční zprávě za rok 2018, podle které česká organizace mimo jiné pomáhala obhájcům lidských práv v souvislosti s případem odsouzeného ředitele pobočky lidskoprávní organizace Memorial Ojuba Titijeva. Člověk v tísni se angažuje i kolem anektovaného Krymu.

Rozhodnutím ruského ministerstva spravedlnosti se Člověk v tísni stal devatenáctou zahraniční či mezinárodní organizací, jejíž působení bylo v Rusku zakázáno. Jejich seznam byl vytvořen po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 a po vyhlášení protiruských sankcí. Je na něm například Nadace otevřené společnosti miliardáře a filantropa George Sorose, americká Nadace na podporu demokracie nebo Světový kongres Ukrajinců.

Organizace zařazené na seznamu nesmějí v Rusku působit a ruští občané s nimi nesmějí spolupracovat pod hrozbou až šestiletého vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…