Rusko, extremisté na pódiu, vulgarity. Soupeřka Miloše Zemana vysvětlovala divákům ČT, s čím se na prezidentovi nedokáže smířit

09.03.2017 19:52

Moderátorka Světlana Witowská přivítala ve čtvrtečním Interview ČT24 bývalou europoslankyni a neúspěšnou prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou. Dáma se zostra pustila především do prezidenta Zemana. Osobně se prý nedokáže smířit s tím, jak vulgárně Miloš Zeman mluví. Prostor ovšem dostal také Marcel Chládek (SPO), který na prezidentu Zemanovi ocenil především dvě věci.

Rusko, extremisté na pódiu, vulgarity. Soupeřka Miloše Zemana vysvětlovala divákům ČT, s čím se na prezidentovi nedokáže smířit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Zuzana Roithová

Roithová je přesvědčena, že prezident Miloš Zeman se pustí do dalšího souboje o Hrad. „Já o tom nepochybuji od prvního dne, co se stal prezidentem. Od té doby dělá prakticky nepřetržitě svou kontaktní kampaň,“ oznámila na úvod.

V roli prezidenta prý Miloš Zeman mnohé překvapil. Už tím, jak se vyjadřoval k situaci v Rusku, na Ukrajině, v Číně a tak podobně. Málokdo asi čekal, že bude Zeman tak razantně vstupovat i do domácí politiky, podivovala se Roithová. „To, co nám vadí, je vystupování vedle extremistů na veřejném prostranství. Pokud jde o mě osobně, já se nemohu smířit s těmi vulgaritami,“ podotkla.

Po telefonu se ke slovu dostal i exministr školství Marcel Chládek (SPO), který Miloše Zemana důrazně hájil. „Několikrát se nám ukázalo, že měl pravdu. Ukázalo se to např. na uprchlické krizi, kde Miloš Zeman varoval před tím, co může přijít,“ konstatoval Mládek. Současný prezident se tak chová úplně jinak než někteří dnešní politici, kteří si napřed nechají zjistit, co si lidé myslí, a pak se podle toho vyjadřují. 

Zemana následně vychválil ještě za jednu věc. „Posunul mezinárodní politiku do úplně jiné dimenze. Málokterý politik takto malé země má šanci setkávat se s prezidenty zemí, jako jsou Spojené státy a Rusko. Prezident Zeman tuto možnost má,“ pochvaloval si Chládek. Nezmínil přitom prvního českého prezidenta Václava Havla, který byl v USA na návštěvě opakovaně.

Roithovou Chládek nepřesvědčil. Trvala na tom, že by prezident měl vystupovat jinak, než jak vystupuje Miloš Zeman.

„Prezident by neměl promlouvat jazykem hospody a měl by přinášet nějaké dlouhodobé politické vize,“ konstatovala znovu. Prezident Zeman by si podle jejího názoru měl také uvědomit, že nemáme prezidentský politický systém, nýbrž systém parlamentní a hlava státu v něm nehraje prim.

Pár slov padlo také k situaci uvnitř KDU-ČSL. Osobně prý na postu předsedy podporuje Pavla Bělobrádka a nepovažovala by za šťastné, kdyby Pavla Bělobrádka nahradil současný zlínský hejtman a senátor Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Nakonec došlo i na situaci v EU. Dáma je přesvědčena, že po odchodu Velké Británie z EU oslabí česká pozice, protože země, které neplatí eurem, se skutečně dostanou na druhou kolej. A to prý pro Česko neznamená nic dobrého. Politička je toho názoru, že bychom měli být pevnou součástí evropského jádra.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…