Rusko „hacklo“ americké volby? Národní bezpečnostní agentury předložily chabé důkazy, zaznělo z veřejnoprávního webu

09.01.2017 17:58

Putin americké volby nerozhodl, konstatuje na serveru Rozhlas.cz editor sociálních sítí Matěj Schneider.

Rusko „hacklo“ americké volby? Národní bezpečnostní agentury předložily chabé důkazy, zaznělo z veřejnoprávního webu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

„Pokud sledujete poslední dva měsíce zprávy proudící přes Atlantik, mohli byste si myslet, že v amerických prezidentských volbách hlasovalo více Rusů než Američanů. Tváří se tak celá řada politiků (především ale nejen demokratů), kteří mluví o tom, že Rusko ‚hacklo‘ americké volby. Toto opakuje i velká část amerických médií. Svá tvrzení opírají o vyjádření několika zpravodajských agentur v čele s CIA, které však nepředložily takřka žádné přesvědčivé důkazy,“ uvedl Schneider. 

Následně konstatuje podle něj šokující zjištění, že polovina voličů Hillary Clintonové věří tomu, že se součtem hlasů ve volbách manipulovali ruští hackeři. „Americké národně bezpečnostní agentury tvrdí, že za hacky jsou jedinci napojení na ruské tajné služby, kteří museli jednat na příkaz Kremlu, ne-li rovnou samotného Vladimira Putina. Ve svých tvrzeních se opírají mimo jiné o výsledky kyberbezpečnostní analytické firmy CrowdStrike, která hackerskou skupinu označuje názvem Fancy Bear. Problém je, že předložený důkazní materiál je chabý a neprůkazný,“ poukazuje Schneider. A opírá se například o jméno agenta ruské tajné služby Felixe Edmundoviče Dzeržinského, jenž se objevuje v metadatech leaknutých souborů. 

  • Původní text ZDE

„Můžeme donekonečna debatovat, jestli je realistické, že by agent ruské tajné služby udělal takovou banální chybu, nebo jestli to je pokus o zmatení na druhou. Faktem zůstává, že jako důkaz ruského původu hacku jsou metadata takřka bezcenná. Naťukat je mohl v podstatě kdokoliv,“ myslí si a zmiňuje další medializovaný důkaz, například kontakt mezi serverem patřícím Trumpově firmě a největší ruskou soukromou bankou. „Po krátké vlně mediální hysterie se však ukázalo, že Trumpův server pravděpodobně jen posílal spam,“ uvedl.

Podle Schneiderových slov nelze stoprocentně věřit ani WikiLeaks, ani americké zpravodajské komunitě. „Kdo by měl opatrně našlapovat a rozkrývat nepřiznané agendy, jsou však novináři. Velká část amerických médií ale ve volbách stála nepokrytě na straně Hillary Clintonové. Zmírňování nadsazených tvrzení politiků o takzvané ruské hrozbě se ale nedá čekat ani od mnoha z těch, kteří Clintonovou nepodporovali,“ uvedl. 

„Stál tedy Kreml za tolik diskutovaným hackem? Nedostatek důkazů neznamená nevinu. Přes to všechno je to tedy klidně možné. Ostatně takřka nikdo z lidí, kteří přistupují k tvrzením amerických zpravodajců skepticky, netvrdí, že Kreml v této kauze nemohl mít prsty. Dostupné informace však zapojení ruských tajných služeb rozhodně nedokládají a jsou zneužívány pro politické účely. Změnil tento hack či leak výsledky amerických voleb? Toto tvrzení se vyvrací daleko hůře. Avšak nejen část politických komentátorů, ale i samotný prezident Obama nebo viceprezident Joe Biden identifikují jako hlavní problém slabé a chaotické vedení kampaně,“ řekl závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…