Rusko je hrozba, řekl generál Petr Pavel. A již přišla oficiální odpověď z Moskvy

17.05.2016 10:38

„Armádní vedení Severoatlantické aliance již očividně ztratilo veškerý smysl pro realitu,“ zní z ruského ministerstva zahraničí. V Rusku reagují na prohlášení českého armádního generála, který je zároveň předsedou vojenského výboru NATO, Petra Pavla. Ten na začátku května hovořil o „východní hrozbě“. Podle vyjádření ruských orgánů jdou jeho vyjádření „za rámec etiky“.

Rusko je hrozba, řekl generál Petr Pavel. A již přišla oficiální odpověď z Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál Petr Pavel

Anketa

Je Bohuslav Sobotka lepší premiér než Mirek Topolánek?

27%
73%
hlasovalo: 7075 lidí

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel je od června roku 2015 předsedou vojenského výboru NATO. Stal se tak vůbec prvním člověkem ze země bývalé Varšavské smlouvy, který nastoupil do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance.

V nedávném rozhovoru pro francouzský časopis Le Monde Pavel hovořil o dvou hlavních hrozbách, kterým v současnosti Evropa čelí. Jedna z nich podle generála přichází z jihu a představují ji různé nevládní skupiny a nárůst terorismu. Druhá hrozba je prý ovšem o poznání nebezpečnější – jedná se o „Rusko se svou současnou ideologií“.

„Podle ruské vojenské doktríny se stále nacházíme ve válečném stavu,“ objasnil Pavel původ hrozby francouzským novinářům. „Nemyslím si, že Rusko stojí o otevřený vojenský konflikt s NATO, ale jejich úmysly nejsou úplně jednoduše čitelné. Od roku 2014 a války na Ukrajině začalo Rusko používat hybridní taktiku, v rámci které používá všemožné prostředky od propagandy až po kyber útoky a nukleární hrozbu. Dá se očekávat, že Rusko použije stejné praktiky i v jiných zemích, kde se nachází velký počet rusky hovořících obyvatel,“ objasnil.

Český generál se v rozhovoru rovněž pokusil objasnit ruskou vyjednávací strategii. „Rusko preferuje udržování bilaterálních vztahů. Komunikuje jednotlivě s Američany, Brity, Francouzi a Němci. To jim umožňuje udržovat rovnováhu ve vztazích se svými partnery. O spolupráci s NATO Rusko nestojí, naopak, snaží se ho diskreditovat,“ objasnil generál.

Z důvodu existence výše zmíněných hrozeb pro Evropu Pavel navrhl, aby evropské státy, které jsou rovněž členskými státy NATO, uvolnily každoročně 2 % ze svého HDP na obranu. To by prý mělo zredukovat současnou závislost na finančních zdrojích ze Spojených států, které v současné době pokrývají 75 % celé rozpočtu Aliance.

Celý článek zde

Na Pavlova slova, která zazněla během rozhovoru s francouzskými novináři, již zareagovalo ruské ministerstvo zahraničí.

„Do naší pozornosti se dostaly výmysly hlavního generála NATO o jakoby existující ‚hrozbě z východu‘ pro ‚mírumilovnou a obrannou‘ Severoatlantickou alianci. Jestliže dřívější prohlášení pana Pavla sestávala z opotřebených frází konfrontačního charakteru, tak nyní již vedení vojenského výboru NATO očividně ztratilo smysl pro realitu, jelikož nechápe spojení mezi příčinami a následky současných procesů, které se odehrávají v oblasti evropské bezpečnosti,“ objevilo se na stránkách ruského ministerstva zahraničí.

Rovněž ministerstvo upomenulo fakt, že je to právě NATO, které je v současné době vysoce vojensky aktivní a využívá své infrastruktury v „bezprecedentní blízkosti od ruských hranic“. Takže prohlášení o „hrobě z východu“ je za těchto okolností jen projevem „vrcholného cynismu Západu“.

 

Petr Pavel jmenován do funkce předsedy vojenského výboru NATO

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…