Rusko je hrozbou pro Evropu, varuje šéfka gruzínské diplomacie

21.11.2014 17:11

Rusko představuje hrozbu nejen pro Gruzii nebo Ukrajinu, ale pro širší evropský kontinent. Po jednání s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) to dnes v Praze řekla šéfka gruzínské diplomacie Tamara Beručašviliová. Moskva podle ní systematicky brání proevropskému směřování svých sousedů.

Rusko je hrozbou pro Evropu, varuje šéfka gruzínské diplomacie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Jsem přesvědčena, že Rusko je dnes obecnou hrozbou. Je vážnou výzvou nejen pro Gruzii, ale pro širší evropský kontinent,“ uvedla Beručašviliová, jejíž země vedla v roce 2008 s Ruskem krátkou neúspěšnou válku o separatistické provincie Abcházie a Jižní Osetie. Ty jsou dnes na Gruzii nezávislé a plně se orientují na Rusko, které je finančně podporuje. Tbilisi ale separatistické republiky považuje nadále za své území.

Zaorálek na tiskové konferenci odsoudil snahy zpochybňovat územní celistvost Gruzie

„Rusko postupuje proti mezinárodnímu právnímu řádu, který byl po léta respektován, a proti suverénním zemím, které si zvolily právo na vlastní rozvoj,“ soudí gruzínská ministryně.

„Nepozorujeme přitom tento vývoj jako izolované případy, ale jako hrozbu pro východoevropský region, protože Ukrajina, Moldavsko nebo Gruzie nejsou izolované případy. Je to reakce Ruska na rozhodnutí těchto zemí pokračovat ve sbližování s Evropou,“ dodala. Zdůraznila přitom, že směřování Gruzie do evropských a transatlantických struktur je nezvratné.

Zaorálek na tiskové konferenci odsoudil snahy zpochybňovat územní celistvost Gruzie a ocenil přístup Tbilisi k otázce Abcházie a Jižní Osetie, které Česko neuznává. „Je důležité, aby byly dodržovány principy práva, teritoriální integrity a suverenity. Gruzie má naši plnou podporu v tom, aby tyto principy nebyly nikým zpochybňovány,“ uvedl ministr zahraničí. Nedomnívá se ale, že by problém Abcházie a Jižní Osetie měl rychlé řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…