Rusko je mnohem nebezpečnější než Islámský stát, píše publicista Fištejn

27.11.2015 13:04

Publicista Jefim Fištejn kroutí hlavou nad tím, co dělá Západ. Ačkoli ještě před několika měsíci dával od Ruska ruce pryč, teď mu otevírá dveře v naději, že ruský prezident Vladimir Putin vyřeší krizi na Blízkém východě. Všichni asi zapomněli, že Rusko má k dispozici mnohem nebezpečnější zbraně než teroristé a také desítky milionů lidí.

Rusko je mnohem nebezpečnější než Islámský stát, píše publicista Fištejn
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Ačkoli Francie odmítala prodat dvě bojové lodě Rusku, teď si prezidenti Francoise Hollande a Vladimir Putin třesou rukama a mluví o společné válce proti islamistům. Tutéž chybu podle Fištejna dělá i německá kancléřka Angela Merkelová či prezident Spojených států Barack Obama. Jako by všichni zapomněli na Gruzii, Ukrajinu a další země, kde Rusko „úřaduje“. Západní tisk se snaží ospravedlnit opětovné sbratřování s Ruskem pod heslem: Nepřítel mého nepřítele je můj přítel.

„Srovnáváme-li nebezpečnost Islámského státu a současného Ruska, nemůžeme nedospět k závěru, že to druhé představuje pro západní civilizaci mnohem větší hrozbu. Nesrovnatelné jsou válečné potenciály těchto dvou hrozeb. O zbrojních systémech, které má k dispozici Rusko, se islamistům ani nezdá,“ varuje publicista.

Při pohledu do historie se nám navíc může zdát, že Rusko a Islámský stát si mimoděk hrají do karet. Islámský stát o sobě dal vědět už v roce 2006 a v roce 2007 Putin pronesl v Mnichově projev jako z dob studené války. V roce 2008 Rusko podniklo vojenskou akci v Gruzii. V roce 2014 se Rusko vrhlo na Ukrajinu a Islámský stát začal ve stejné době děsit Evropu.

Západ podle publicisty nepotřebuje k porážce Islámského státu spojence z Číny či Ruska, potřebuje rozhodné lídry, kteří budou řešit problémy. A potřebuje také lídry, kteří si jsou vědomi budoucích hrozeb, jež mohou přijít z Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…