Rusko je třeba respektovat jako starého souseda, říká kancléř, který vládl za Brežněva

01.05.2015 19:25

Někdejší kancléř Spolkové republiky Německo, sociální demokrat Helmut Schmidt, jenž se narodil v roce vzniku Československa, kritizuje současnou německou politiku ve vztahu k Rusku a Ukrajině. Rusko je podle jeho názoru třeba respektovat jako starého souseda. Chtít rozšířit EU o Ukrajinu a Gruzii je z tohoto hlediska chybou. Vzpomínal i na „léta s Hitlerem“.

Rusko je třeba respektovat jako starého souseda, říká kancléř, který vládl za Brežněva
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Na začátku druhé světové války bylo Schmidtovi dvacet let. V rozhovoru pro televizi ARD prozradil, že pouze plnil svou povinnost jako voják a o vyhlazování nepohodlných občanů nic nevěděl. „Myslím, že je pro lidi dnešní doby obtížné vžít se do mysli muže v počátcích nacistické éry, když byl jen chlapcem,“ uvedl. Pokud jde o současné požadavky Řecka vůči Německu v podobě reparací, exkancléř konstatoval, že je třeba vzít tento požadavek na vědomí.

Kancléřský úřad v Západním Německu zastával Schmidt mezi lety 1974 až 1982, tedy v čase, kdy v čele Sovětského svazu stál Leonid Brežněv.

Rozhovor v němčině naleznete zde

K problémům dnešních dnů exkancléř poznamenal, že jsou hrozné všechny krize, se kterými se dnes Německo potýká – krize eura, krize na Ukrajině a hrozba Islámského státu. Když měl prozradit, kdo by mohl být kancléřem za německé sociální demokraty, poznamenal jen, že tato otázka není na pořadu dne. Kancléřské otěže již dlouhá léta pevně drží Angela Merkelová (CDU).

Pokud jde o vztahy EU a Ruska, podle Schmidta je Rusko starým sousedem, kterého je třeba respektovat. Naproti tomu Ukrajina je teprve mladý stát s pohnutou historií. Snahy rozšířit EU o Ukrajinu a Gruzii prohlašuje Schmidt za jednoznačnou chybu.

Shrnutí rozhovoru přinesl deník Süddeutsche Zeitung.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …