Rusko musí přispět k uklidnění situace, shodly se USA a Německo

18.04.2014 8:15

Americký prezident Barack Obama včera po telefonu řešil situaci na Ukrajině s německou kancléřkou Angelou Merkel, oznámil Bílý dům i mluvčí německé vlády. Během telefonátu se oba lídři shodli, že Rusko by mělo využít svého vlivu na ozbrojené skupiny na východní Ukrajině a přispět tak k uklidnění situace v této oblasti. K dění na Ukrajině se dnes vyjádřil i český prezident Miloš Zeman, který varoval Rusko před invazí na východ sousední země.

Rusko musí přispět k uklidnění situace, shodly se USA a Německo
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

„Oba (Obama a Merkel) sdílejí obavy ohledně současného vývoje na východě Ukrajiny, proto vyzývají Rusko, aby pomohlo zmírnit napětí," uvedla podle agentury Reuters mluvčí německé kancléřky Christiane Wirtz. Obama s Merkel hovořil ještě před skončením schůzky o ukrajinské krizi v Ženevě, které se zúčastnili zástupci EU, USA, Ukrajiny i Ruska.

O napjaté situaci na Ukrajině spolu včera hovořili i ruský prezident Vladimir Putin s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ankara byla velmi znepokojena ruskou okupací Krymského poloostrova a osudem krymských Tatarů, kteří zde žijí. Právě o tomto tématu chtěl Erdogan s Putinem nejvíce mluvit. Telefonát iniciovala turecká strana, sdělil Kreml. Žádné další podrobnosti ale neuvedl.

O krizi na východě Ukrajiny hovořil i český prezident Miloš Zeman

O krizi na východě Ukrajiny hovořil během návštěvy Broumova na Náchodsku i český prezident Miloš Zeman. Novinářům řekl, že na Ukrajině se jedná o válku, kdy v každém okamžiku může počet mrtvých a zraněných na obou stranách vyskočit na desítky, ne-li stovky osob. „Já se pouze snažím varovat Rusko před invazí na východní Ukrajinu a snažím se doporučit ukrajinské vládě, aby vyjednávala s ruskojazyčnou menšinou na východě, aby se tak předešlo v prvním případě invazi a v druhém případě občanské válce," řekl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…