Rusko nacvičovalo invazi do Norska. NATO by nestihlo reagovat, píše server

01.07.2015 20:58

Americký bezpečnostní think tank Centrum pro evropskou politickou analýzu informoval o tom, že tisíce ruských vojáků na jaře tohoto roku nacvičovaly invazi do Norska, a to na způsob kdysi dobře známého německého Blitzkriegu – bleskové války. V angličtině tuto zprávu přináší server The Local Norway.

Rusko nacvičovalo invazi do Norska. NATO by nestihlo reagovat, píše server
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

„Scénář zahrnoval rychlé uchvácení severního Norska, ostrovů Alandy, švédský ostrov Gotland a dánský ostrov Bornholm,“ píše server. Pokud by tisíce ruských vojáků ovládly zmíněnou oblast, v zásadě by tím prý byla znemožněna pomoc NATO svým partnerům z Pobaltí v případě, že by na pobaltské státy Rusko zaútočilo. Možná i proto nese zmíněná zpráva název Přicházející bouře.

Norská vláda podle tamního ministra obrany bedlivě sleduje aktivity Ruska. Jiná věc ale je, zda by k takovéto rozsáhlé invazi proti západním státům a jejich pobaltským partnerům skutečně došlo. Mimo jiné by to totiž znamenalo, že by se Rusko zřejmě muselo přestat angažovat v konfliktu na Ukrajině.

Celý text v angličtině najdete zde

Jestliže by k tomu navzdory zmíněným pochybnostem a nepravděpodobnosti opravdu došlo, NATO by zřejmě nestačilo zareagovat včas na zmíněnou okupaci. Zpráva, kterou sepsal Edward Lucas, někdejší spolupracovník týdeníku The Economist, proto nabádá především severské členy NATO, aby posílili svou obranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…