Rusko není bezpečnostní hrozba, zklamal Hamáček Tvarůžkovou. A pak navíc utnul lamentace na Poláky a Maďary

11.07.2017 20:34

Hostem úterního pořadu Interview ČT byl předseda Poslanecké sněmovny a poslanec za ČSSD Jan Hamáček. S moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou diskutoval o politice USA, vztahu mezi Ruskem, Spojenými státy a Evropou a významu Visegrádské čtyřky.

Rusko není bezpečnostní hrozba, zklamal Hamáček Tvarůžkovou. A pak navíc utnul lamentace na Poláky a Maďary
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Moderátorka Zuzana Tvarůžková začala úterní Interview ČT otázkou na tělo a vytáhla na Jana Hamáčka, že kdysi Trumpa označil za riziko pro bezpečnost USA i celého světa. „Výrok jsem pronesl ve chvíli, kdy probíhala kampaň,“ ozřejmil Hamáček její dotaz. Podle Hamáčka ale Trump nyní na setkání státníků ve Varšavě potvrdil silnou euroatlantickou vazbu a rovněž spojenectví v rámci Aliance. „Kladl i důraz na funkčnost Aliance,“ uvedl Hamáček. „Ve Varšavě jsme hovořili o spolupráci s USA. Diskuse byla velmi konstruktivní,“ uvedl. Hamáček rovněž hodnotí kladně i Trumpův postoj k obchodní dohodě TTIP, a sice že je pozitivní, že je Trump ochoten o dohodě dále jednat. Největším sporem mezi Evropou a USA je podle Hamáčka nyní Pařížská klimatická dohoda, z jejíchž závazků Trump nedávno Spojené státy vyvázal.    

„Vztah mezi USA a Ruskem, mezi EU a Ruskem je něco, co bude určovat naši blízkou budoucnost,“ uvedl v pořadu Hamáček. Na druhé straně se ale podle něj ukazuje, že jsou problémy, které bez Ruska vyřešit nemůžeme, jako například konflikt v Sýrii. „Míč je teď na ruské straně. Rusko se k problémům musí postavit čelem,“ uvedl.

Diskuse se následně stočila k Rusku. „Neřekl bych, že Rusko je přímo bezpečnostní hrozba. Některé kroky Ruska ale mohou mít destabilizační dopady do některých států. Samozřejmě pokud by došlo k nějakým eskalacím, zvětšování počtu vojsk na ruských hranicích, tak to bych chápal jako hrozbu. V této fázi nemám pocit, že by se to eskalovalo. Rusko prosazuje v zahraniční politice své zájmy, my musíme bránit ty svoje,“ vysvětlil. Hamáček podle svých slov neočekává, „že by z ruské strany došlo k vměšování do volebního procesu v České republice“. „Co se týče propagandy, musíme být připraveni naše informace sdělovat a vysvětlovat občanům,“ dodal. Hamáček prý nemá žádné informace, které by varovaly před tím, že je zde nějaké riziko přímého vměšování z ruské strany do českých voleb. Moderátorka Zuzana Tvarůžková nicméně oponovala s tím, že takový scénář přece řeší celá Evropa.

„Česká republika rizika nepodceňuje. Není to ale jen o jednom státu. Ta rizika mohou přijít odkudkoliv,“ sdělil Hamáček. Rovněž prý ocenil význam Visegrádské skupiny (V4). „Jsou věci, kdy se s Polskem, Maďarskem neshodneme. Nemá ale kvůli nim cenu zahazovat koncept obecné spolupráce. Například v otázce migrace se ukázalo, že se ve V4 shodneme,“ oponoval Hamáček názoru europoslance Luďka Niedermeyera, kterého Tvarůžková přizvala do studia prostřednictvím videochatu. „Upozorňovali jsme na to, že není možné řešit migrační krizi tak, že otevřete hranice,“ uvedl. „Řecko svoje závazky hodně podceňovalo. Řecko za migrační vlnu nemůže. Nebylo ale připraveno i v důsledku migrační krize a nebylo připraveno plnit závazky, které na sebe vzalo,“ dodal Hamáček.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…