Rusko není nepřítel. Sankce jsou naše věc. Právě zvolený prezident Bulharska promluvil... A už padla vláda

14.11.2016 10:32

„Politika vedení sankcí proti Rusku je čistě v kompetenci vlády. Nicméně jako prezident budu mít za úkol hledat kompromis a řešit tento problém s kolegy z Evropské unie, zejména s těmi, kteří s protiruskými sankcemi také nesouhlasí,“ prohlásil nově zvolený prezident Bulharska Rumen Radev.

Rusko není nepřítel. Sankce jsou naše věc. Právě zvolený prezident Bulharska promluvil... A už padla vláda
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

Politický novic a „rusofil“, jak jej nazývají některá západní média, Rumen Radev byl v neděli zvolen novým prezidentem Bulharska. Nedlouho po zveřejnění výsledků voleb vystoupil dosavadní předseda bulharské vlády Bojko Borisov s prohlášením, že hned první pracovní den podá demisi.

Radev se narodil v roce 1963 v bulharském městě Dimitrovgrad, kde absolvoval matematické gymnázium. Vyšší vzdělání získal na bulharské Univerzitě vzdušných sil. V rámci tohoto studia absolvoval stáž na letecké základně Maxwell v americkém státě Alabama.

Rumen Radev, který se do vysoké politiky dostal teprve nedávno skrze Bulharskou socialistickou stranu, v bulharských prezidentských volbách porazil kandidátku zastupující vládnoucí stranu Občanů za evropskou modernizaci Bulharska (GERB) Cecku Cačevovou.

Anketa

Zvítězí Norbert Hofer v nadcházejících prezidentských volbách v Rakousku?

98%
2%
hlasovalo: 5994 lidí

Ihned poté, co bylo jasné, že kandidátka z vládnoucí strany se vítězkou voleb nestane, předseda bulharské vlády Bojko Borisov oznámil svou rezignaci.

„Blahopřeji vítězi voleb Rumenu Radevovi. V Bulharsku se utvořila nová politická situace, při které vládnoucí strana nemá podporu většiny. Z toho důvodu hned v první pracovní den podám demisi,“ cituje slova bulharského politika ruský TASS. Borisov dále navrhl utvořit novou většinu v parlamentu, která by mohla v Bulharsku vládnout do dalších parlamentních voleb, které se mají konat za dva roky.

Později ovšem Borisov hovořil již o předčasných parlamentních volbách. „Porážka naší strany je naprosto jednoznačná; budeme se muset zamyslet nad svými chybami a pokusit se je napravit. Prezidentské volby ukázaly, že většina bulharských občanů je se současnou politickou situací nespokojena.“

Na první tiskové konferenci zorganizované po zveřejnění výsledků prezidentských voleb bývalý generál Radev poděkoval všem bulharským občanům, kteří pro něj hlasovali.

„Navzdory hrozbám o možné povolební apokalypse jste se rozhodli hlasovat pro změny. Demokracie dnes v Bulharsku zvítězila nad strachem a apatií. Dnešním dnem počíná nejdůležitější fáze mého života, ve které budu tvrdě pracovat na vytvoření bezpečného a stabilního Bulharska,“ prohlásil vítěz voleb.

Nově zvolený prezident měl možnost odpovědět i na otázky týkající se budoucích vztahů mezi Bulharskem a Ruskem.

„V rámci svého prezidentského období hodlám udržovat blízký kontakt s prezidenty Spojených států a Ruska. Otevřený dialog s Ruskem nám umožní snížit úroveň napětí, která se mezi námi v posledních letech vytvořila. Budeme usilovat o normalizaci situace v Sýrii i na Ukrajině,“ uvedl Radev.

„Politika vedení sankcí proti Rusku je čistě v kompetenci vlády. Nicméně jako prezident budu mít za úkol hledat kompromis a řešit tento problém s kolegy z Evropské unie, zejména s těmi, kteří s protiruskými sankcemi také nesouhlasí,“ dodal.

Povolební prohlášení Radeva nejsou žádným překvapením; již minulý měsíc agentuře Reuters sdělil, že „není dobré Rusko považovat za nepřítele“. „Proevropská orientace nemusí nutně znamenat rusofobii,“ uvedl. Na druhou stranu zmínil, že Bulharsko rozhodně žádné alternativy členství v NATO a EU nehledá.

Expert na ruskou zahraniční politiku na Balkáně z Harvardovy univerzity Dimitar Bechev již před volbami varoval, že zvolení Radeva bude znamením „bulharského náklonu směrem k Moskvě“.

Tuto obavu zjevně sdílí i mnohá západní média. Francouzská mediální agentura France 24 včera večer informovala o „novém bulharském rusofilním prezidentovi, jehož kampaň byla postavena na národní obraně a zastavení přílivu migrantů“.

Francouzští novináři také připomínají, že nově zvolený bulharský prezident v minulosti „šokoval mezinárodní veřejnost svými prohlášeními o tom, že Krym je de iure ukrajinský, ale de facto ruský“.

Německé Deutsche Welle varuje, že volba nového prezidenta Bulharska může zemi potenciálně politicky oddálit od jejích partnerů v EU a NATO.

„Radev v minulosti opakovaně prohlašoval, že členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci ještě neznamená, že Bulharsko musí být nepřítelem Ruska,“ připomíná politikova slova německý deník.

Přestože většinu moci v zemi v rukou drží předseda vlády a parlament, prezident stojí v čele ozbrojených sil, může vetovat legislativní návrhy, podepisuje mezinárodní smlouvy a jmenuje úředníky do nejvyšších armádních a soudních funkcí.

Rumen Radev nastoupí do funkce prezidenta Bulharska 22. ledna příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…