Rusko není žádný slovanský bratr, vzkazuje generál Pavel. A nečekejte, že se o Vrběticích dozvíte detaily

20.04.2021 19:32

V rozhovoru s Čestmírem Strakatým generál Pavel krotil očekávání ohledně odtajnění zprávy tajných služeb. „Pokud bude odtajněna, určitě nebude tak detailní a popisná, jak by si někdo představoval,“ řekl a dodal: „Je celkem přirozené, že v takových věcech se některé informace dostanou na povrch až později.“ Na ruské ambasádě v Praze by nechal také jen pět diplomatů včetně velvyslance. Pak by se podle bývalého náčelníka generálního štábu mohl vyčistit vzduch a Rusko by nás pak mohlo brát jako rovnocenného partnera a suverénní zemi, se kterou se hraje podle jasných a srozumitelných pravidel. I na jeho prezidentskou kandidaturu přišla řeč.

Rusko není žádný slovanský bratr, vzkazuje generál Pavel. A nečekejte, že se o Vrběticích dozvíte detaily
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Generál Pavel doufá, že se svět k žádnému konfliktu, i přes současné události, nepřiblížil. Dle jeho odborného názoru se bezpečnostní situace ve světě zhoršuje a je řada ohnisek, které mohou přeskočit do válečného konfliktu. Je rád, že je ČR v NATO, kdyby nebyla, i přes jakoukoliv prosperitu by dle Pavla byla osamocená. „V dnešním světě se počítá nejen vojenská síla, ale i politická a ekonomická, kulturní. A tu dneska má společenství zemí, jehož jsme součástí,“ odůvodnil svůj názor.

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

Kauza Vrbětice prý dokázala, že Rusko není přátelskou velmocí, ani slovanským bratrem. „Je to země, která sleduje své cíle poměrně agresivním způsobem a s nevybíravými nástroji,“ prohlásil generál a dodal, že prosperita a bezpečnost je ve společenství zemí, jehož je ČR už součástí. Odhalení pro něj šok nebyl, ale byl překvapen.

Krotil očekávání ze slíbeného odtajnění zprávy tajných služeb. „Pokud bude odtajněna, určitě nebude tak detailní a popisná, jak by si někdo představoval,“ sdělil moderátorovi. „Je celkem přirozené, že v takovýhle věcech se některé informace dostanou na povrch až později,“ doplnil.

Co se týče údajné elitní jednotky, do které měli pracovníci GRU patřit, Pavel přiznal, že podobné mají i jiné státy, ovšem Česká republika ne, tedy ve zpravodajských službách nemá nikdo „právo zabíjet“. Soudil, že na to nejsme dostatečně velká a významná země.

Pokud jde o vyhošťování diplomatů, Pavel by rád změnil definici reciprocity, protože vykázání 18 pracovníků ruské ambasády její činnost neohrozí, vykázání dvaceti našich tu v Moskvě v podstatě paralyzuje. Doporučil, aby Česko nechalo na zdejší ambasádě také jen pět diplomatů, stejně jako Rusko v Moskvě. „Já bych to považoval za vyvážené opatření. Pokud jsme si jisti tím, co se stalo. My se nemůžeme znevýhodnit tím, co mělo být vyjádřením nesouhlasu s ruským chováním, protože pokud by to zůstalo jako teď, tak bysme dali za pravdu některým představitelům Ruské federace, že jsme tím poškodili sami sebe,“ obhajoval svůj postoj.

Opatření by prý vyvolalo vlnu, ale mohlo by být novým začátkem, kterým by se vyčistil vzduch a Rusko by nás pak mohlo brát jako rovnocenného partnera a suverénní zemi, se kterou se hraje podle jasných a srozumitelných pravidel. Pavel také míní, že by bylo záhodno snížit míru tolerance aktivit ruských zpravodajských služeb mimo ambasádu. Odmítl, že pokud by munice vybuchla správně, tedy v Bulharsku, tak by se nejednalo o nepřátelský akt vůči ČR.

Rád by slyšel, co si o záležitosti myslí Miloš Zeman, který zatím mlčí, narozdíl od hlav jiných států. Je to podle něj možnost si udělat obrázek, jak by se ústavní činitelé měli či neměli chovat a zohlednit to v příštích volbách. Ale pokud jde o ústavní žalobu, toto téma přenechal politikům. „Já bych rád, kdyby se k tomu prezident postavil jasně a srozumitelně a pokud možno včas,“ doplnil. Je prý namístě, aby stanovisko prezidenta lidi uklidnilo, protože žádné bezprostřední ohrožení života či majetku nehrozí, ale na druhou stranu by mělo zaznít, že se jedná o zásadní problém s přesahem do mezinárodních vztahů. „A aby také zdůraznil, jak je dobře, že jsme za této situace členy NATO a Evropské unie, díky nimž můžeme být součástí mnohem většího uskupení, které i u států, jako je Rusko, má respekt,“ doporučil.

Strakatý se z generála snažil dostat, zda bude kandidovat na prezidenta, ale Pavel z otázky utekl se slovy, že teď prý lidi pálí jiné věci než dva roky vzdálená volba prezidenta, například covid nebo Rusko či parlamentní a komunální volby. „Kdyby volby byly za půl roku, tak byste kandidoval?“ zkoušel to moderátor. Ale Pavel odpověděl, že „Ano“ by řekl, jen kdyby se zeptal na volby, které by byly zítra nebo za týden. Prý ještě „nenastal ten správný okamžik do toho jít“ a do prezidentských voleb se toho může mnoho změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…