Rusko neuspělo se svou snahou zrušit výhody pro homosexuály v aparátu OSN

25.03.2015 6:45

Loni v červenci rozhodl generální tajemník OSN Pan Ki-mun o vyplácení benefitů, obdobných příplatkům pro heterosexuální manželství, pro homosexuální páry z řad personálu světové organizace. Rusko chtělo v úterý na půdě OSN toto rozhodnutí zablokovat, nezískalo ale dostatek hlasů.

Rusko neuspělo se svou snahou zrušit výhody pro homosexuály v aparátu OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Až do letošního léta se rodinný stav zaměstnanců OSN řídil legislativou státu, odkud pocházeli. Rozhodnutím Pan Ki-muna ale nyní OSN uznává platnost veškerých homosexuálních manželství, pokud byla uzavřena v zemi, jež takové svazky umožňuje. V důsledku toho OSN nyní přiznává gayům a lesbám příslušné příplatky bez ohledu na právní poměry v jejich domovské zemi.

Rusko vyvolalo hlasování, jímž chtělo rozhodnutí generálního tajemníka zvrátit. Proti ruskému návrhu se postavilo 80 zemí, 43 států návrh podpořilo. Sedmatřicet zemí se zdrželo hlasování a dalších 33 států nehlasovalo.

"Musíme jasně pojmenovat, o co se dnes Rusko pokusilo," komentovala ruský návrh stálá zástupkyně USA v OSN Samantha Powerová. "Chtělo poškodit autoritu generálního tajemníka OSN a exportovat svou domácí nenávist vůči gayům a lesbám," uvedla v prohlášení.

Rusko je kritizováno za zákon zakazující propagaci homosexuality

Rusko se předloni stalo terčem kritiky za kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Zákon, který podle kritiků omezuje svobodu slova, má širokou podporu ruské veřejnosti. Obviňování z represí proti sexuálním menšinám Moskva rozhodně odmítá.

Ruský zástupce Pjotr Iljičev před úterním hlasováním řekl, že OSN by se měla vrátit k dřívějšímu stavu, kdy o právech homosexuálů rozhodovala národní legislativa, nikoli plénum OSN. Světová organizace by podle něj měla respektovat "kulturní odlišnosti a svrchované právo každého státu rozhodovat o vlastních právních normách".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…