Rusko ničí EU, cíleně ji podkopává, znělo Českým rozhlasem. Pak nastoupila trochu jiná nota: K smíchu, kousání do zadku

13.02.2017 10:04

O tom, zda je Rusko hrozbou pro Západ, diskutovali ve vysílání Českého rozhlasu Plus bývalý generální konzul v Ruské federaci Vladimír Votápek z Ústavu mezinárodních vztahů a vojenský analytik Martin Koller.

Rusko ničí EU, cíleně ji podkopává, znělo Českým rozhlasem. Pak nastoupila trochu jiná nota: K smíchu, kousání do zadku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Koller

„Vzhledem k tomu, že si Rusko jako jeden ze svých cílů vytvořilo podkopání Evropské unie a všemožné oslabení demokratických a liberálních zemí, tak ano, hrozbou je,“ říká Votápek.

Koller má trochu jiný názor. Podle něj se Evropská unie podkopává sama. „Rusko, jako každá velmoc, může být hrozbou svému okolí. Ovšem těžko si dovedu představit, že by Rusko bylo hrozbou třeba pro Španělsko. Já jsem toho názoru, že třeba pro naši republiku je daleko větší hrozbou Německo, které se pokouší naši zemi islamizovat a dlouhodobě ji kolonizuje,“ říká.

Celý text je ZDE

Podle Votápka je Rusko vedené elitou, která je zjevně nekompetentní, zkorumpovaná a nekvalifikovaná. „Aby zamaskovali to, že Rusko vedou do slepé uličky, tak potřebují, aby ve srovnání s Ruskem neexistovaly jiné, srovnatelné a úspěšné státy. V dnešním globalizovaném světě i ruský volič, který je pod silným vlivem sdělovacích prostředků, přeci jen vidí, že se v ostatních zemích srovnatelným lidem daří mnohem lépe. Dříve nebo později by mohl dojít k tomu, že to, jak ho vede Vladimir Vladimirovič Putin, není pro toho konkrétního člověka to nejlepší,“ tvrdí Votápek.

Anketa

Ublížil si ve vašich očích Andrej Babiš tím, jak (ne)vysvětluje záležitost s dluhopisy Agrofertu?

28%
72%
hlasovalo: 9061 lidí

Nejde ale o vnitřní ruskou záležitost? Neděláme si z Ruska zbytečnou hrozbu? „Byla by to vnitřní ruská věc, kdyby svůj problém neexportovali tím, že se snaží vědomě oslabit především země ve svém okolí, ale globálně veškeré země, které mají jiný společenský systém. Aby pro ně nepředstavovaly kulturní, civilizační konkurenci,“ říká Votápek.

Jak vypadá takové vědomé oslabení? „Od přímých diverzních akcí po nechuť k čemukoliv integrujícímu, k čemukoliv liberálnímu. Rusko nechce Evropskou unii, chce spolek zmatených evropských států, které budou jednotlivě ve vztahu k Rusku v mnohem nevýhodnější vyjednávací pozici, než je EU jako celek,“ myslí si Votápek.

Podle Kollera je Rusko kapitalistickou a do značné míry demokratickou zemí, nesouhlasí tedy s tím, že by v něm panoval jiný společenský systém než v Evropě. „V Evropě naopak zesiluje tendence k tomu, aby se omezovaly občanské svobody, počínající fízlováním internetu. Pokud se bavíme o diverzních akcích, já nevím, čím by Rusko mohlo úspěšně rozvrátit Evropskou unii. Naopak je pod tlakem sankcí z EU, které úspěšně ničí obě strany. Je otázka, jak toho dosáhne. Nějakými propagandami na internetu, ty nikoho nekousnou do zadku, ty mohou být k smíchu. Já třeba osobně ruský internet vůbec nečtu, a přesto mám takové názory, jaké mám. Podle mého názoru Rusko Evropu neohrožuje žádným způsobem,“ říká Koller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…