Rusko pořádá vojenské cvičení, ale může to skončit válkou se Západem. Porošenko z Kyjeva varuje

07.09.2017 20:30

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na půdě ukrajinského parlamentu varoval, že ruské vojenské cvičení nazvané Západ 2017 v podstatě může být jen předehrou k válce se Západem, kterou možná Rusko rozpoutá. Informuje o tom ČTK.

Rusko pořádá vojenské cvičení, ale může to skončit válkou se Západem. Porošenko z Kyjeva varuje
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin, Porošenko

Rusko možná chystá válku se Západem, varoval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Rusko-běloruské cvičení nazvané Západ 2017, které se jednou za čtyři roky opakuje, může tentokrát skončit ruským útokem na Ukrajinu. Tento útok by podle prezidenta mohl vést k válce proti celému Západu.

„Dosud nejsou žádné známky, že by Moskva byla ochotna stáhnout se z Donbasu či odejít z Krymu. Ale je stále více důkazů, že se chystá k útočné válce kontinentálního rozsahu,“ řekl dnes Porošenko v ukrajinském parlamentu.

Celý článek naleznete zde.

Ukrajinský prezident je toho názoru, že letošní cvičení je větší než předchozí manévry a že je Ruská federace prakticky připravena na válku. Teď se k hranici s Ukrajinou přesunou vojáci a bojová technika a vůbec není jisté, že po skončení cvičení ruští vojáci zase odtáhnou.

„Nynější cvičení jsou mnohem větší (než obvykle). Je zjevné, že Kreml prověřuje, nakolik jsou k velké válce se Západem připraveny nejen ruské ozbrojené síly, ale i celý ruský stát,“ prohlásil také Porošenko.

Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý na konci srpna v rozhovoru pro Český rozhlas poznamenal, že Rusko sice deklaruje, že se chystaného cvičení účastní jen necelých třináct tisíc vojáků, ale Aliance už po zkušenostech z předchozích let počítá s tím, že cvičení bude mnohem rozsáhlejší. A přece se prý NATO neobává, že se cvičení změní ve skutečnou válku, jakou jsme viděli třeba na Krymu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…