Rusko poslalo nótu do Kyjeva. Z Ukrajiny na jeho území opět dopadly granáty

25.07.2014 19:01

Ukrajinské vládní síly se v noci ze čtvrtka na pátek opět tvrdě střetly s proruskými separatisty. Cílem armádní ofenzivy byly dvě bašty povstalců - Doněck a Luhansk. Při bojích údajně znovu dopadly některé střely do ruských pohraničních regionů. Incident si zřejmě žádné oběti nevyžádal, ruské ministerstvo obrany přesto vyslalo rozčilenou nótu do Kyjeva.

Rusko poslalo nótu do Kyjeva. Z Ukrajiny na jeho území opět dopadly granáty
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Do Kujbyševského okresu v ruské Rostovské oblasti, který se nachází na jih od míst bojových operací na Ukrajině, v pátek podle informací ruského ministerstva obrany dopadlo čtyřicet ukrajinských granátů. Ztráty na životech hlášeny nebyly.

Ministerstvo obrany RF na incident zareagovalo a důrazně vyzvalo ukrajinskou vládu k tomu, aby se to již neopakovalo. Nutno podotknout, že se nejednalo o první varování. Ruská administrativa si na údajně opakované dopady ukrajinských střel do ruských pohraničních regionů stěžovala již několikrát.

Kyjev naopak obviňuje ruské jednotky umístěné v pohraničí, že prakticky každodenně podporují operace povstalců palbou z granátometů a raketových baterií Grad.

Bojuje se v Doněcku i Luhansku

Mezitím ve východukrajinském Doněcku pokračují líté boje mezi vzbouřenci a ukrajinskou armádou. V noci ze čtvrtka na pátek se soustředily boje do okolí Československé ulice na severozápadě města. Jedna žena tam zahynula po zásahu střepinou granátu, dvě mladé dívky byly při výbuchu těžce zraněny. Tlaková vlna rozbila okna okolních domů, přímý zásah údajně dostalo několik obytných budov v sousední čtvrti. Informovala o tom agentura Unian.

Tlak armády se podle mluvčího Rady národní bezpečnosti a obrany Anatolije Lysenka soustřeďuje i na Luhansk. Prioritou posledních dní je ovšem pro vládní síly likvidace povstaleckého postavení ve městě Horlivka, které leží severovýchodně od Doněcku při silnici na Luhansk. „Jakmile zneškodníme teroristické skupiny v Horlivce, bude cesta na Doněck otevřená," citovaly Lysenka Lidovky.cz. Samotný Doněck podle něj vojáci svírají ze dvou stran a povstalci téměř ztratili možnost úniku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…