Rusko pozvalo na oslavy výročí vítězství ve druhé světové válce do Moskvy Obamu i Kim Čong-una

23.12.2014 9:49

Nejen amerického prezidenta Baracka Obamu, ale také například severokorejského vůdce Kim Čong-una pozvalo Rusko do Moskvy na květnové oslavy 70. výročí vítězství Spojenců ve druhé světové válce. Včera to oznámil poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov.

Rusko pozvalo na oslavy výročí vítězství ve druhé světové válce do Moskvy Obamu i Kim Čong-una
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

"Samozřejmě," prostě odpověděl Ušakov na otázku, zda pozván byl i šéf Bílého domu. "Seznam pozvaných byl vypracován na základě seznamu předchozích oslav výročí. Zveme všechny země protihitlerovské koalice, naše spojence, naše nejbližší a nejvlivnější partnery, čímž chápeme země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika)," dodal.

Podle Ušakova by se na moskevských oslavách mohl objevit i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Američané o účasti rozhodnou až podle toho, jaké budou vzájemné vztahy

Ruská média předpokládají, že Američané se ohledně ruského pozvání rozhodnou až krátce před oslavami – a vše bude záviset na vztazích mezi oběma státy v dané chvíli. Naposledy přijel americký prezident na moskevské oslavy v roce 60. výročí konce války, ale na rozdíl od Obamy měl tehdy George Bush dosti dobré vztahy s ruským prezidentem.

Odpověď z Bílého domu se tak nedá čekat dříve než v dubnu, předpověděl internetový list Gazeta.ru s tím, že Obamu by případně mohl nahradit ministr zahraničí John Kerry, anebo nakonec jen velvyslanec. Obama chyběl i na olympiádě v Soči.

Oslavy Rusko využívá k pořádání grandiózních vojenských přehlídek

Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května. Pro Rusy jde o příležitost k pořádání grandiózních přehlídek na moskevském Rudém náměstí, předvádějících vojenskou sílu současného Ruska.

Avšak březnová anexe Krymu a krvavý konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami na východě Ukrajiny vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

Na exprezidenta Klause udělala ruská vojenská přehlídka dojem

Putin letos slavil 9. května i na Krymu, kam přiletěl po moskevské přehlídce, zatímco nejvyšší čeští představitelé tentokráte vynechali tradiční recepci na ruském velvyslanectví, kam však přišel exprezident Václav Klaus i někteří poslanci za KSČM a ČSSD.

Klaus se jako český prezident v květnu 2010 zúčastnil oslav 65. výročí oslav konce války v Moskvě a ruská přehlídka na něj udělala dojem. "Ta (ruská) armáda je určitě silná a mocná – a v tomto smyslu je určitě třeba se jí obávat... Ale já to necítím jako nebezpečí pro nás a mrzí mě, že to někdo pořád tímto směrem pootáčí," řekl Klaus českým novinářům před odletem do vlasti. S tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem – Putin byl tehdy premiér – se tehdy setkal už popáté.

Možná přijede i severokorejský vůdce

Moskva také potvrdila pozvání severokorejského vůdce k návštěvě Ruska. Kim Čong-un má v úmyslu přijet v květnu 2015 na oslavy 70. výročí konce druhé světové války, řekl v Moskvě novinářům zahraničně politický poradce Kremlu Jurij Ušakov.

Rusko k oslavám konce války tradičně zve nejvyšší představitele protihitlerovské koalice, ale například i Německa a Japonska. Pro mladého vůdce KLDR by to měla být první zahraniční cesta od roku 2011, kdy se ujal moci ve svém izolovaném komunistické státě.

Podle dřívějších spekulací japonského tisku se Kim pravděpodobně setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Japonský list Asahi šimbun napsal, že Severní Korea podporuje Rusko v ukrajinském konfliktu a Moskva potřebuje spolupráci Pchjongjangu pro zvýšení vývozu zemního plynu do Jižní Koreje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…