Rusko předneslo v OSN zásadní obvinění: Islámskému státu prý prodávají zbraně východoevropské země

18.12.2015 11:29

Islámský stát nakupuje s pomocí nastrčených firem zbraně ve východoevropských zemích. Při debatě na schůzi Rady bezpečnosti to ve čtvrtek v New Yorku prohlásil stálý ruský představitel v OSN Vitalij Čurkin. Žádnou konkrétní východoevropskou zemi nejmenoval.

Rusko předneslo v OSN zásadní obvinění: Islámskému státu prý prodávají zbraně východoevropské země
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Islámský stát podle Čurkina utrácí za zbraně a munici měsíčně přes 30 milionů dolarů (750 milionů korun). Peníze získává většinou nelegálním prodejem ropy ukradené v syrských a iráckých nalezištích. Nákup zbraní se provádí mimo jiné i prostřednictvím „nastrčených firem v řadě zemí východní Evropy“, řekl ruský delegát.

Od září byla podle Čurkina pod záminkou „posílení syrské opozice“ do oblastí kontrolovaných Islámským státem dopravena munice pro granátomety Grad, ruční protitankové střely, náboje do samohybných houfnic a ruční střelné zbraně.

„Stojí za pozornost, že většina těchto dodávek jsou sovětské modely vyráběné v podnicích ve východní Evropě na základě prošlých sovětských licencí,“ citovala Čurkina agentura TASS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…