Rusko přitvrzuje, ruší bezvízový styk s Tureckem

27.11.2015 19:15

Rusko ruší od prvního ledna 2016 bezvízový styk s Tureckem. Po jednání se svým syrským protějškem Valídem Mualimem to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s odůvodněním, že Turecko je tichým spojencem teroristů.

Rusko přitvrzuje, ruší bezvízový styk s Tureckem
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

„Máme stále více otázek kolem skutečných záměrů Ankary a jejího skutečného zájmu o likvidaci terorismu v Sýrii a o normalizaci tamní situace. Je vrcholem cynismu, když některé ze zemí sousedících se Sýrií hovoří o oddanosti rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN a označují se za účastníky koalice, ale hrají hru, v níž teroristům připadá role tichých spojenců,“ prohlásil šéf ruské diplomacie.

Hlavním úkolem světového společenství je nyní podle Lavrova co nejdříve sestavit seznam teroristických organizací operujících v Sýrii. „Rozhodnutí spočívá v určení, kdo je kdo. Úkolem je sestavit seznam teroristických organizací, které budou vyloučeny z jakýchkoli politických jednání a jichž se nebude týkat příměří,“ vysvětlil ruské stanovisko ministr zahraničí.

Lavrov také uvedl, že pokud jde o politické řešení, Rusko bude důrazně prosazovat spravedlivý politický proces, při němž sami Syřané rozhodnou o svém osudu. Podpořil tak myšlenku „inkluzivního“ procesu politického urovnání v Sýrii, jinými slovy účasti Asadova režimu na rozhodování o budoucnosti země. Západní spojenci Asadovu roli v syrském usmíření odmítají a podporují umírněnou syrskou opozici, která chce nynější režim odstranit silou.

„Přikládáme velký význam součinnosti v rozhodném boji s terorismem a pokroku na cestě politického urovnání syrské krize s přihlédnutím k zájmům Syřanů. Ceníme si zájmu syrského vedení o řešení těchto úkolů,“ citovala Lavrova agentura Interfax.

Mualim podpořil protitureckou rétoriku Moskvy po úterním sestřelení ruského letadla na syrsko-turecké hranici. Incident označil za „bezprecedentní, provokační akt agrese ze strany Turecka“. Ankara, která patří k hlavním spojencům syrské opozice usilující o Asadův pád, podle syrského ministra „z ideových důvodů podporuje teroristy a každý den z minulých pěti let zasazuje Sýrii rány do zad“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…