Rusko provokuje Západ, píší Lidovky. Zde je výčet jeho hříchů jen za poslední dny

16.02.2017 19:10

Rusko zase provokuje Západ, píše server Lidovky.cz. Pokud tomuto tvrzení někdo nevěří, nechť se podívá na činy Kremlu z poslední doby. Nechal rozmístit nové rakety s plochou drahou letu, u amerického pobřeží se objevila špionská loď a k dovršení všeho zlého ještě ruská strana pojmenovala některé ostrovy souostroví Kurily po sovětských generálech. Japonsko protestuje.

Rusko provokuje Západ, píší  Lidovky. Zde je výčet jeho hříchů jen za poslední dny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

V úterý ráno prý kolem USA plula ruská špionážní loď. „Loď zůstala v mezinárodních vodách, 70 mil (130 km) od pobřeží státu Delaware a směřovala na sever rychlostí deseti uzlů,“ řekl pro Fox News jeden z důstojníků americké armády. Řeč je o lodi SSV-175 Viktor Leonov, která prý disponuje technikou k zachycení utajené komunikace.

Deník New York Times s odvoláním na zdroje z Trumpovy administrativy informoval o tom, že Ruská federace rozmístila nové rakety s plochou drahou letu středního doletu, čímž porušila odzbrojovací dohodu o zákazu pozemních střel středního doletu. „Víme, že je to starý problém. Rusové budovali a testovali tyto rakety a porušovali tím smlouvy i za administrativy Baracka Obamy,“ řekl zdroj agentury Reuters. Ruská strana tvrzení deníku kategoricky odmítá.

Celá článek naleznete zde

Tím ovšem ruské provokace nekončí. Stíhačky SU-24 prý přelétaly v nebezpečné blízkosti torpédoborce USS Porter. Minulý týden se pak do blízkosti britského vzdušného prostoru přiletěly „podívat" dva ruské bombardéry. Od britského vzdušného prostoru přeletěly ruské stroje ke vzdušnému prostoru Francie a posléze ke vzdušnému prostoru Španělska, odkud se stroje vydaly domů.

K dovršení všeho zlého se navíc Rusko rozhodlo pojmenovat některé z Kurilských ostrovů po sovětských generálech. Od konce druhé světové války jsou přitom tyto ostrovy předmětem územních sporů mezi Japonskem a Ruskou federací.

„Pojmenování ostrovů je v rozporu s postojem naší země a je nesmírně politováníhodné. Japonsko podalo diplomatickou cestou v pondělí protest,“ uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…