Rusko prý může zůstat v klidu. Tato země mu pomůže z nejhoršího

24.12.2014 14:27

Podle agentury Bloomberg ruskou ekonomiku zachraňuje zvýšení exportu ropy do Číny. V porovnání s loňským rokem dovezla Čína z Ruska o 65 % více ropy. Ze Saúdské Arábie naopak odebírá ropy méně.

Rusko prý může zůstat v klidu. Tato země mu pomůže z nejhoršího
Foto: tan, China daily
Popisek: Si Ťin-pching: čínský komunistický politik, od března 2013 čínský prezident a od listopadu 2012 generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny

Agentura Bloomberg zmiňuje, že Rusko dosáhlo v oblasti vývozu ropy do Číny rekordních čísel. „Podle údajů Generální správy cel v Pekingu vzrostl vývoz Ruska za minulý měsíc do Číny o 65 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku. V důsledku nejnižších cen ropy za poslední čtyři roky Rusko dovezlo průměrně do Číny 810 000 barelů ropy denně,“ informuje Bloomberg a dodává, že rostoucí poptávka po ruské ropě znamená pro ruskou ekonomiku těžce zkoušenou sankcemi a oslabením rublu velký přínos.

Čína v uplynulém měsíci nakupovala z Ruska barel ropy za 90 dolarů, což je podle údajů Bloomberg nejnižší cena od prosince roku 2010. „Při současných nízkých cenách ropy a všeobecné dohodě nesnižovat produkci nemají velké ropné společnosti na výběr než zvýšit dodávky ze zahraničí,“ cituje Bloomberg analytika SCI International Gao Jiana, který navíc dodal, že Rusko nyní provádí daňové škrty pro export, kvůli čemuž by mohly dodávky ze zahraničí v příštím roce dále narůstat.

celý text v angličtině najdete ZDE

Ruský parlament v minulém měsíci schválil návrh zákona na snížení vývozního cla pro ropu a podpořil daňové škrty související s těžbou ropy. Federální rozpočet se tak v důsledku tohoto rozhodnutí sníží o 300 miliard rublů. „Ruská ekonomika se musí přizpůsobit cenové realitě, protože cena za barel ropy by mohla klesnout až ke 40 dolarům,“ cituje Bloobmerg vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, které učinil 18. prosince na veřejné tiskové konferenci.

„Čínský ministr zahraničí Wang Yi prohlásil, že Čína poskytne Rusku pomoc, aby mohlo překonat své ekonomické obtíže. Ministr obchodu Gao Hucheng zase podle hongkongské televize Phoenix TV zmínil rozříšení swapu mezi Čínou a Ruskem a zvýšení používání čínské měny ve vzájemném obchodu, což by v praxi mohlo Rusku značně pomoci,“ píše agentura Bloomberg.

„Zatímco z Ruska odebírá Čína znatelně více ropy, import ze Saúdské Arábie naopak v posledním měsíci poklesl o téměř šest procent a za barel ropy Čína platí 88,40 dolaru,“ uvádí Bloomberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…