Rusko se nikdy neomlouvá, napsal novinář, který stojí za protizemanovskou peticí

19.12.2014 7:21

Současná krize v Rusku ukazuje, jaké Rusko doopravdy je, míní historik a novinář Jan Urban. Je prý od Evropy pořád tak daleko jako před dvěma stoletími. A vždy raději uspokojovalo velmocenské choutky místo toho, aby pomáhalo rozvoji demokracie v Evropě.

Rusko se nikdy neomlouvá, napsal novinář, který stojí za protizemanovskou peticí
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Urban

Ukrajinská krize dává dle Urbana západnímu myšlení šanci zrevidovat svoje představy o Rusku jako o společnosti a státu respektujícím stejné hodnoty a pravidla. Rusko totiž prý nikdy nepochopilo a nechápe to ani v současnosti, že mír zaručující evropská integrace je i v jeho zájmu.

Vždy údajně dávalo přednost chaotickému přetahování zájmů jednotlivých národních států, které mu už v devatenáctém století zaručovalo postavení velmoci bez ohledu na jeho vlastní zaostalost a ekonomickou slabost. A proto se tolik bojí evropské integrace a už dvacet let podporuje extremistická a nacionalistická hnutí po celé Evropě, ovlivňuje volby, rozdává lukrativní poradenské posty, pořádá desítky konferencí a vydává stovky knih přítulných politických figurek, včetně těch z České republiky.

Současnou krizi vztahů mezi Západem a Ruskem tak novinář považuje za nicotnou cenu za desítky let mlčení a džentlmenského přehlížení velmocenských poklesků Ruska. Urban nicméně jedním dechem dodává, že to neznamená, že by ostatní velmoci rovněž nedělaly chyby a nedopouštěly se poklesků. Ale veřejná demokratická kontrola prý dříve nebo později chyby pojmenuje.

„Rusko se nikdy neomlouvá a z principu nepřiznává chyby. Pro zemi, jako je Česká republika, která prožila tak dlouhou dobu pod sovětsko-ruským koloniálním diktátem, je ukrajinská krize historickou šancí pochopit konečně demokracii jako tvrdou práci, úděl a povinnost vnímat svět bez iluzí. Je nevyvratitelným faktem, že Rusko nikdy v historii nepomáhalo rozvoji demokracie v Evropě,“ konstatuje Urban, který stojí společně s Michaelem Kocábem a Martinem Bursíkem také za peticí občanů, kteří se distancují od postojů prezidenta Milože Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky k ruské agresi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…