Rusko se s Ukrajinou zatím na dodávkách plynu nedohodlo. Jednání má pokračovat dnes

30.10.2014 7:06

Kyjev a Moskva zatím neuzavřely dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu, schůzka v Bruselu bude pokračovat dnes večer. Pro agenturu TASS to v noci na dnešek prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Jednání mezi Novakem a jeho ukrajinským protějškem Jurijem Prodanem zprostředkovává eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Rusko se s Ukrajinou zatím na dodávkách plynu nedohodlo. Jednání má pokračovat dnes
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Další kolo rozhovorů začalo ve středu odpoledne. Konec jednání určen nebyl, nicméně v době po 18:00 SEČ se počítalo s tiskovou konferencí. Tu ale Evropská komise kvůli pokračujícím vyjednáváním večer zrušila. „Rád bych řekl, že rozhovory ještě neskončily," řekl dnes v časných ranních hodinách Novak.

K dohodě o ceně už došlo

„Diskuze o dokumentech, které je potřeba připravit, byla dlouhá a ještě to není hotové. Mohu ale říci, že jsme se shodli na klíčových údajích, které mají být základem pro tyto dokumenty. Bylo dosaženo dohody o ceně, jak jsme již řekli dříve, shodli jsme se i na splátkovém kalendáři, na platbě předem a na požadavku našich partnerů o určitý objem plynu během listopadu a prosince. Nyní pokračuje technická práce na těchto dokumentech," dodal ruský ministr.

Předchozí dvě kola jednání k dohodě nevedla, přestože se očekával podpis smlouvy. Kamenem úrazu jsou peníze: Ukrajina zatím jen hledá nejen finance na nákup zimních dodávek z Ruska, ale i na krytí dluhu za staré kontrakty. Ten dosahuje částky 4,5 miliardy dolarů, z nichž 3,1 miliardy má Kyjev uhradit do konce roku. Moskva varovala, že jakýkoli budoucí plyn pošle na Ukrajinu jen v případě, že Kyjev dodávku předem zaplatí. Cena za zimní ruský plyn už byla dohodnuta ve výši 385 dolarů za tisíc krychlových metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…