Rusko se zlobí na Turecko a má jedno velké eso v rukávu

25.11.2015 19:25

Expertka na ruskou zahraniční politiku Dr. Natasha Kuhrtová z londýnské King's College ve svém textu publikovaném v britském deníku Telegraph tvrdí, že Turecko v prvé řadě potřebuje ruský plyn. Proto je prý nepravděpodobné, že by se obě země i přes sestřelení ruské stíhačky nakonec nedomluvily.

Rusko se zlobí na Turecko a má jedno velké eso v rukávu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Sestřelení ruské stíhačky tureckou armádou přichází dle analytičky Kuhrtové v nejméně vhodný čas, protože vztahy mezi oběma zeměmi se v posledních měsících zhoršují. Poukazuje na dřívější stížnosti Turecka, že ruské stíhačky narušují jeho vzdušný prostor. „Neshoda také panovala kolem výstavby plynovodu z Ruska do Turecka a Ankaru rovněž rozčílily poznámky Moskvy o masovém zabíjení Arménů před sto lety, které bylo během tohoto nedávného výročí označeno za genocidu. Po oznámení incidentu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zrušil plánovanou návštěvu Turecka a Rusové byli varováni, aby necestovali do Turecka,“ konstatuje Kuhrtová.

Zmiňuje také rozčílenou reakci Putina, který rovněž obvinil Ankaru z podpory Islámského státu a odmítl, že by ruská stíhačka skutečně vstoupila do tureckého vzdušného prostoru. „Je přirozené, že Rusko reaguje tímto způsobem. I kdyby měl Putin pouze ujistit veřejnost, že podobné ztráty nebere na lehkou váhu. Jeho ostrá rétorika je však spíš určena domácímu publiku, než že by měla přejít k činům. Navíc nejen Rusko se domnívá, že by mohlo být Turecko v boji proti Islámskému státu mnohem aktivnější. Putin tak patrně může testovat NATO, kam až může vše zajít. Existují však důvody k optimismu. Rusko neváhalo využít syrský konflikt k navýšení prodeje zbraní Egyptu a Jordánsku a zároveň naznačilo ochotu spolupracovat se Západem,“ uvádí Kuhrtová.

Skutečnost, že se Ankara jen stěží obejde bez ruského plynu, je dle Kuhrtové dobrou příležitostí nechat promluvit diplomacii a incident dále nevyhrocovat. „Ankara potřebuje, aby se pokračovalo ve výstavbě plynovodu, protože z jiných zdrojů se mu požadovaného množství plynu nedostane. Existují náznaky, že pilotům sestřelené stíhačky nebyly poskytnuty dostatečné informace a jejich vojenští velitelé se dopustili chyby. Pokud je tomu tak, nelze o vinících pochybovat. Z širšího pohledu je však nutné uvažovat o tom, co tato záležitost znamená ve vztazích mezi Ruskem a NATO. To bude záležet do velké míry na tom, jaká bude reakce Severoatlantické aliance. Obě dvě strany však budou zcela jistě chtít snížit pravděpodobnost vojenské eskalace na minimum,“ tvrdí Kuhrtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…