Rusko si pravidla přizpůsobí po libosti, upozorňuje Stropnický

01.03.2014 22:22

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) má za to, že není v zájmu Ruska hnát krizi na Krymu do krajnosti. Zároveň je však přesvědčen, že ruská diplomacie bude činit vše, co uzná za vhodné. Jak už totiž ukázala v minulosti, když se jí to hodí, mezinárodní smlouvy respektuje, a když je tomu jinak, zůstavají smlouvy stranou.

Rusko si pravidla přizpůsobí po libosti, upozorňuje Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

V rozhovoru pro server Lidovky.cz ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že srovnávat dnešní situaci na ukrajinském Krymu s rokem 1968 v Československu není na místě. V Československu se totiž tehdy nenacházela menšina, kterou by bylo třeba chránit z ruské strany před nějakými konflikty.  

Utrpení lidí

Na Krymu ale přesně taková situace existuje, ať už je vyvolaná uměle či má reálný základ, a ruský prezident Vladimir Putin může ve správnou chvíli vystoupit jako mírotvůrce, který vše urovná. Ani v jeho zájmu totiž není vyhrotit situaci do krajnosti. Alespoň podle názoru ministra Stropnického. Nebude si při tom lámat hlavu ani mezinárodními smlouvami.

„Rusko, které speciálně na půdě Rady bezpečnosti OSN často mává mezinárodním právem, když se mu to v některých případech nehodí, tak se s ním tak moc nebabrá. Na jednu stranu jednotky Berkutu odprošovaly na kolenou ve Lvově občany za jejich zásah, na druhou stranu jejich jiná část je vítaná v Rusku, kde je jim nabízena práce a zajištění. To je ten problém, když se ruská diplomacie dostane do ráže, tak má tendenci si pravidla určovat sama,“ varoval ministr obrany a někdejší diplomat Stropnický.

Západ na to může reagovat např. hospodářskými sankcemi. Stropnický k tomu však dodává, že ruskými kroky i reakcemi Západu budou v konečném důsledku tak či onak trpět občané, na což se bohužel často zapomíná.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …