Rusko splatilo Slovensku dluh z časů SSSR. Teď prý začne platit nám

18.06.2013 20:35

Rusko v květnu umořilo starý sovětský dluh vůči Slovensku a do konce roku chce stejně naložit s dluhem vůči České republice. V tiskovém prohlášení to dnes v Moskvě oznámilo ruské ministerstvo financí. Dluh, který vznikl při obchodní výměně mezi Sovětským svazem a tehdejším ČSSR, Rusko převzalo jako nástupnický stát. Pohledávky po rozpadu Československa převzaly Slovensko a Česko.

Rusko splatilo Slovensku dluh z časů SSSR. Teď prý začne platit nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Závazky vůči Slovensku dosahovaly podle ruského ministerstva výše 1,7 miliardy dolarů a vyrovnány byly 15. května. Moskva dluh umořila hlavně dodávkami průmyslových výrobků, částečně penězi, uvedlo ministerstvo.

Zemanova role

Ruský dluh vůči České republice na přelomu století podle dostupných údajů dosahoval částky přes tři miliardy dolarů. Vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo. Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana dluh prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů, podle některých expertů nepříliš výhodně. Poslední splátku od Falkon Capital obdrželo české Ministerstvo financí podle listu E15 loni v létě.

O výši částky, kterou ještě Rusko České republice dluží, se zpráva ministerstva financí v Moskvě nezmiňuje. Kromě Slovenska vyrovnalo Rusko v květnu i dluh vůči Srbsku, a to ve výši necelých 290 milionů dolarů. Do konce roku se Moskva chce vyrovnat kromě Česka i s Finskem a Černou Horou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…