Rusko už oplácí kauzu ricin. První zatčený. Jaroslav Bašta varuje: Bude toho víc

12.07.2020 17:28

Ruská tajná služba FSB před několika dny zadržela bývalého novináře a poradce šéfa agentury Roskosmos Ivana Safronova kvůli podezření ze špionáže. Podle Jaroslava Bašty, někdejšího českého velvyslance v Rusku a na Ukrajině, jde o odpověď ruské strany na českou kauzu ricin. Bašta varuje, že podobných odpovědí z ruské strany přijde víc.

Rusko už oplácí kauzu ricin. První zatčený. Jaroslav Bašta varuje: Bude toho víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

FSB, nástupkyně sovětské KGB, zadržela Ivana Safronova. Někdejšího novináře a poradce šéfa agentury Roskosmos podezřívá ze špionáže. Údajně měl předávat české straně informace o operacích Ruské federace v Africe a na Blízkém východě. Z Prahy potom tyto informace měly putovat ke spojencům v NATO.

Anketa

Chcete, abychom přijali azylanty z Hongkongu?

10%
90%
hlasovalo: 14372 lidí

Safronovovi právníci tvrdí, že tato podezření nejsou dostatečně podložena a mají za to, že Safronov byl zatčen kvůli své novinářské práci.

Na Safronovovu novinářskou práci se podíval i Jaroslav Bašta. Poukázal na to, že Safronov následoval svého otce Ivana Safronova staršího a stejně jako on psal o vojenských aktivitách Ruska. Safronov starší v roce 2007 údajně spáchal sebevraždu skokem z okna.

„Jablko nepadá daleko od stromu, takže v březnu 2019 Ivan Safronov mladší v Kommersantu publikoval článek o zamýšlených dodávkách ruských stíhaček Su-35 do Egypta. Objem zakázky měl činit dvě miliardy dolarů. Šéf diplomacie USA Mike Pompeo kvůli tomu vyhrožoval Egyptu americkými sankcemi. Pro mladého žurnalistu to znamenalo konec desetileté kariéry v Kommersantu. V dubnu 2019 napsal článek o blízkém odvolání místopředsedkyně vlády, který se ukázal jako nepravdivý. Odmítl prozradit zdroj své informace a odešel do jiných novin (Vědomosti). Redakce Kommersantu pak v červnu jeho článek z webu stáhla, protože jí hrozilo administrativní řízení za prozrazení státního tajemství. Na Ivana Safronova se po roce usmálo štěstí a získal místo poradce generálního ředitele Ruské vesmírné agentury. Po cestě na vrchol následoval prudký pád,“ napsal Bašta v komentáři pro server Prvnízprávy.cz.

Autor za Safronovovým vyhazovem cítil ruku FSB. Novinář byl pravděpodobně sledován a ruští agenti mohli počítat s tím, že Safronova osloví některá ze západních služeb. Když ho oslovila česká tajná služba, Safronov mohl být dál sledován. Jenže po aféře ricin cítila FSB potřebu to Česku oplatit. Tak byl Safronov zatčen.

„Napříště bude ruská odpověď na obviňování z nelegálních aktivit ruských tajných služeb v České republice odmítána poukazem na zatčeného českého špiona v Moskvě a  české neschopnosti dokázat totéž v Praze. Obávám se, že další odveta za ricinovou aféru ještě přijde,“ varuje Bašta v závěru komentáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…