Rusko v odvetě vypovídá diplomaty, vůči Británii navíc ještě přitvrdilo

30.03.2018 20:12

Rusko dnes ohlásilo reciproční vyhoštění diplomatů dalších zemí, které se tento týden připojily k Británii a v rámci reakce na aféru otravy dvojího agenta v Anglii vypověděly desítky Rusů. Vůči Londýnu, s nímž už jednu výměnu po 23 diplomatech absolvovala, přitom Moskva přitvrdila, když Brity požádala, aby stáhli další své lidi z Ruska a vyrovnali tak počet ruských diplomatů, kteří zbyli v Británii. Vyhošťovací operace se týká i tří českých diplomatů působících v Rusku. Vztahy Moskvy a Prahy navíc zasáhla informace, že Česko vydalo Američanům ruského občana obviněného z hackerství, o kterého mělo zájem i Rusko.

Rusko v odvetě vypovídá diplomaty, vůči Británii navíc ještě přitvrdilo
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Ruské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo velvyslance 23 států, které projevily solidaritu s Británií, jež obviňuje Moskvu, že stojí za otravou bývalého ruského tajného agenta, jenž v minulosti pracoval pro britskou tajnou službu. Moskva informovala, že velvyslancům předává protestní nóty a oznamuje reciproční vypovězení jejich diplomatů. Ruské diplomaty vykázaly téměř tři desítky zemí, které včetně Británie společně vypověděly na 150 Rusů. Představitele čtyř zemí – Belgie, Maďarska, Gruzie a Černé Hory – dnes Moskva nevypověděla, vyhradila si ale právo učinit tak v budoucnu. Česko vypovědělo tři ruské diplomaty, stejný počet českých diplomatů proto musí opustit Rusko. Čas mají do 5. dubna.

Litva, která stejně jako Česko vyhostila tři ruské diplomaty a která nyní musí tři své diplomaty z Ruska stáhnout, označila postup Moskvy za nevyvážený. „Litva má v Rusku méně diplomatů než Rusko v Litvě,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí. Ve stejné situaci je i Česko. Není ale známo, že by podobnou stížnost vyslovila rovněž Praha.

Podobné početní nevyváženosti nyní využívá Rusko vůči Británii. Londýn dostal měsíc na to, aby zmenšil svůj diplomatický sbor v Moskvě na velikost ruské diplomatické mise v Británii. Přesný počet britských diplomatů, kterých se to týká, nebyl zatím zveřejněn.

Moskva dodala, že k vyhoštění diplomatů západních zemí z Ruska vedly britské provokativní akce. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes přitom řekl, že ruský prezident Vladimir Putin nadále upřednostňuje urovnání vztahů se Západem, a to i přes vzájemné vyhoštění diplomatů.

Britské ministerstvo zahraničí označilo reciproční odpověď Ruska za politováníhodnou.

Americký Bílý dům v noci na dnešek uvedl, že rozhodnutí vyhostit 60 amerických diplomatů, které Moskva ohlásila již ve čtvrtek, bylo očekávané a znamená další zhoršení americko–ruských vztahů. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová dodala, že je očividné, že Rusko nemá o dialog zájem. „Vyhrazujeme si právo odpovědět,“ uvedla. Poznamenala také, že USA ruský krok nepovažují za diplomatickou reciprocitu, neboť Washington ve spolupráci s dalšími britskými spojenci vyhostil špiony.

Vztahy Moskvy a Prahy dnes poznamenala i zpráva, že Česko předalo Američanům ruského občana Jevgenije Nikulina, který je v USA obviněn z hackerství a jehož vydání požadovalo rovněž Rusko. Ruská diplomatická mise v Praze sdělila, že o českém rozhodnutí nebyla informována, a mluvčí velvyslanectví Alexej Kolmakov označil Nikulinovo předání do Spojených států za zklamání pro Rusko. „Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu,“ řekl Kolmakov. Naopak americké velvyslanectví v Praze Nikulinovo vydání uvítalo. Podle něj Washington oceňuje dlouhodobou spolupráci s ČR v otázkách spravedlnosti. „Tato spolupráce, kterou posiluje sdílený princip vlády práva, byla vždy založena na důvěře, respektu a společném cíli chránit naše země před zločinem,“ uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…