Rusko zatloukalo doping, teď se přiznalo. A kdy přizná tu další špínu, kterou páchá, ptá se komentátor

29.12.2016 8:14

Nad tím, že se Rusko přiznalo k dopingu ve sportu, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí jejich komentátor Zbyněk Petráček.

Rusko zatloukalo doping, teď se přiznalo. A kdy přizná tu další špínu, kterou páchá, ptá se komentátor
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

To, že v Rusku řídily doping státní orgány, plyne z rozhovoru, který poskytla listu The New York Times šéfka ruské protidopingové agentury Anceliovičová.

Petráček považuje za pozoruhodné, že její slova se rozcházejí s tím, co nedávno rovněž oficiálně sdělil prezident Putin: „V Rusku nikdy nebyl státní systém dopingu, ani jeho podpory, to je prostě nemožné.“

„Když se něco dlouhodobě zatlouká a pak se řekne, že to tak skutečně je, vnucuje se samozřejmá otázka: pro jaké další případy to ještě platí? Vzpomeňme na Krym, kdy Moskva zprvu popírala účast vlastních vojáků na obsazení ukrajinského poloostrova, ale pak některé z těch neexistujících vojáků vyznamenala,“ píše Petráček.

Svět si podle něj klade další otázky. „Když Rusko navzdory předchozímu zatloukání přiznává státní účast na dopingu, jaké další obory čekají na odhalení, ba přiznání státní účasti? Platí to pro hackerské útoky na weby v cizině, včetně USA? Platí to pro cílené šíření dezinformací a falešných zpráv v elektronickém vesmíru?“ ptá se Petráček.

Má pocit, že odhalená role ruského státu v dopingu potvrzuje tutéž roli v digitální válce. „Jako by zdůvodnil, že potřebujeme nové instituce – třeba německé Obranné centrum proti dezinformacím nebo český odbor proti dezinformacím. Tady ale brzděme koně,“ vyzývá Petráček.

Upozorňuje, že doping je něco, co se dá jednoznačně prokázat v laboratoři. Totéž ale neplatí pro lež v mediálních zprávách a komentářích. „Tam nefungují přesně stanovené hranice mezi šířenou lží a vlastní interpretací. Proto si dejme pozor, kde končí obrana a začíná cenzura,“ upozorňuje závěrem Petráček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…