Rusko znovu oživilo verzi o ukrajinském podílu na pádu letadla

16.07.2015 6:01

Ruští vyšetřovatelé s odvoláním na mínění domácích expertů znovu oživili verzi o tom, že malajsijský letoun loni v červenci nad Ukrajinou sestřelila raketa vzduch-vzduch vypálená ukrajinským letadlem. Při katastrofě, jejíž příčiny se stále vyšetřují, přišlo o život téměř 300 lidí. Televize CNN naproti tomu ve středu oznámila, že nizozemští vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi o tom, že letadlo zničila raketa odpálená z povstaleckého území.

Rusko znovu oživilo verzi o ukrajinském podílu na pádu letadla
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Ruské tvrzení o ukrajinské vině se podle moskevských médií opírá o svědectví ukrajinského vojáka Jevhena Ahapova, který prý jako mechanik sloužil u letky ukrajinského taktického letectva a odpálení rakety z ukrajinského stroje potvrdil. Ruští vyšetřovatelé prý navíc podle agentury Interfax zjistili, že osudná raketa vzduch-vzduch nebyla ruské výroby.

Televizní stanice CNN s odvoláním na pracovní verzi nizozemské vyšetřovací zprávy oznámila, že za katastrofu letadla jsou odpovědní proruští povstalci. Experti podle CNN potvrdili, že území, z něhož byla raketa odpálena, ovládají donbaští vzbouřenci. Kreml odmítl spekulace o vině komentovat s tím, že žádné závěry zatím nejsou definitivní.

Malajsie v těchto dnech na půdě OSN předložila oficiální návrh, aby o viníkovi katastrofy rozhodl mezinárodní soudní tribunál. Rusko ale návrh, který podporuje i Nizozemsko a Ukrajina, obratem odmítlo. Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin televizi Rossija 24 řekl, že pořádat podobné tribunály není zvykem. Na půdě OSN by se katastrofa podle Čurkina neměla vůbec řešit.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…