Rusko zvyšuje svůj vliv v další zemi na Blízkém východě. A zde jsou důvody

13.01.2016 20:15

Podle serveru The Washington Post se Rusko rozhodlo v únoru vyslat do Afghánistánu dodávku zbraní, čímž rozšíří svoje pole působnosti na Blízkém východě, a zároveň tak nahradí ustupující USA. Rusko má totiž strach, že se radikální frakce Tálibánu po odchodu USA rozšíří přes hranice Afghánistánu.

Rusko zvyšuje svůj vliv v další zemi na Blízkém východě. A zde jsou důvody
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

Rusko by mělo v průběhu února dodat Afghánistánu střelné zbraně, a rozšířit tak svoji sféru vlivu do další země Blízkého východu. Údajně za tímto krokem stojí obavy z možného rozšíření radikálů až za hranice Afghánistánu.

Rusko se v současnosti snaží rozšířit svoje aktivity za vlastní hranice, a ujmout se tak větší role v rozhodovacích procesech ohledně mezinárodních otázek.

Zatím proběhne pouze jedna osamocená dodávka střelných zbraní z Ruska do Afghánistánu, podle zvláštního zřízence pro Afghánistán zatím nejsou plány na nějaké další zásobování.

„Pro teď je to postačující,“ řekl diplomat Zamir Kabulov pro agenturu Interfax.

USA mezitím za minulý rok odvolaly většinu svých jednotek z Afghánistánu a ten nyní hledá nového spojence v boji proti Tálibánu.

„Rusko poslalo zbraně do Kábulu poté, co dostalo zaplaceno skrze několik prostředníků včetně Indie a Spojených států.“ Afghánci však Moskvu žádali i o bojové vrtulníky a těžkou výzbroj. Na Rusko však byly uvaleny sankce, tudíž nemohlo těmto požadavkům dostát, avšak až do chvíle, kdy USA učinily výjimku právě na bojové vrtulníky.

Putin nedávno uvedl, že situace v Afghánistánu je již „téměř kritická“, vzhledem k historickým událostem však postupuje velmi opatrně. Afghánistán totiž stále platí jako „pohřebiště sovětských vojsk“, za což může afghánská válka z let 1979–1989.

V prosinci dokonce Rusko oznámilo, že začalo částečnou a velmi opatrnou výměnu citlivých informací s Tálibánem za účelem boje proti Islámskému státu, který stále zvyšuje v Afghánistánu svou přítomnost.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …