Ruský diplomat z kauzy neoprávněných pronájmů bytů opustí ČR

29.07.2019 21:47

Ruský diplomat Alexandr Těrentěv z kauzy údajně neoprávněných pronájmů bytů v Praze opustí Česko. Uvedl to dnes server Deník N, kterému to potvrdil Těrentěv. Česká diplomacie ani ruské velvyslanectví to nechtěly komentovat. Byty patřící Česku, které dostalo ruské velvyslanectví k užívání, pronajímala podle serveru ambasáda v rozporu s mezivládními dohodami například i turistům.

Ruský diplomat z kauzy neoprávněných pronájmů bytů opustí ČR
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Velvyslanec Ruské federace v Česku Alexandr Zmejevskij

Anketa

Myslíte, že volební blok ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vyhraje parlamentní volby?

4%
96%
hlasovalo: 11980 lidí
Těrentěv už před prázdninami skončil ve funkci správce bytů a během srpna odejde z Česka. Podle serveru je to výsledek jednání o kauze pronájmů bytů mezi ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) a ruským velvyslanectvím. Petříček se k tomu nechtěl vyjádřit. „Onu záležitost stále diplomaticky řešíme a já věřím v brzké pozitivní rozuzlení. Víc to v tuto chvíli nechci komentovat,“ sdělil serveru.

Vyjádřit se odmítla i ruská strana. „Tato kauza je řešena na oficiální úrovni dialogem mezi příslušnými ministerstvy a úřady a není nutné ji ventilovat přes média,“ řekl serveru tiskový atašé ruského velvyslanectví v Praze Nikolaj Brjakin.

Byty v Praze, které vlastní Česko, měla ruská ambasáda na základě mezivládních dohod využívat pro své diplomaty a pracovníky. Podle serveru je však pronajímá třetím osobám, což je v rozporu s dohodami. Kromě Rusů je velvyslanectví pronajímá třeba zahraničním turistům přes online portály nebo dělníkům z postsovětských zemí, napsal Deník N.

České ministerstvo zahraničí si letos v březnu předvolalo ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Upozornilo ho na problémy s využíváním některých nemovitostí v Česku ruskou ambasádou a na protiprávní chování jednoho z pracovníků velvyslanectví, sdělil tehdy ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michal Bucháček. Česká diplomacie požádala ruskou stranu o rychlou nápravu. Podle Deníku N se jednání týkalo pronájmů bytů a kritizovaným pracovníkem ambasády byl právě Těrentěv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…