Ruský expert popsal vojenskou činnost USA a NATO na Ukrajině

23.06.2014 13:44

Prokremelský think tank Valdai Club dnes přináší zamyšlení vedoucího vojenské rubriky tiskové agentury ITAR TASS Viktora Litovkina o reformách ukrajinské armády. Litovkin je přesvědčen, že peníze od NATO a USA stačit nebudou. Pokládá si řečnickou otázku, kde na to tedy Ukrajina vezme, když ani nemá peníze na ruský plyn.

Ruský expert popsal vojenskou činnost USA a NATO na Ukrajině
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Litovkin informuje, že Spojené státy pošlou na žádost ukrajinského prezidenta Petra Porošenka skupinu vojenských poradců na Ukrajinu. Ti by měli přinést vedle potřebného know-how také konkrétní nabídku na dodávky amerických navigačních systémů, helem, stanů a dalšího vybavení potřebného pro efektivní fungování armády. Vojenští poradci však nejdříve provedou audit, aby přesně zjistili, jakým směrem by se reforma měla ubírat.

„Události na jihovýchodě země ukázaly, že ukrajinská armáda není schopna úspěšně realizovat bojové operace. A to ani trestné operace proti údajným teroristům. Armáda má nedostatek odborníků, kteří jsou schopni naplánovat operace proti guerillám," je přesvědčen expert na vojenství Litovkin. A dodává, že ukrajinští velící důstojníci jsou nezkušení, nemají dostatek bojového hardwaru, včetně navigačních systémů.

Litovkin dále píše, že za posledních dvacet let neprošla ukrajinská armáda žádným vývojem, ani modernizací. Nyní se podle všeho ukázalo, že ukrajinský stát se bez moderní armády neobejde. Proto klade ukrajinská vláda takový důraz na vojenské reformy. Ze dne na den se však podle Litovkina nic nezmění. Novinář je přesvědčen, že „reforma bude trvat roky a bude to dřina“. Zároveň opět připomíná, že země na to nemá peníze a USA nejsou připraveny jim na všechno dát.

Ukrajinská armáda by si proto měla podle Litovkina uvědomit, že i když jim USA dodají zbraně, nebude to v dostačujícím množství. Je podle jeho názoru nemožné vyzbrojit rozsáhlou ukrajinskou armádu standardem, který je běžný v NATO. „Dokonce i východoevropské země přijaté do NATO před více než 10 lety stále používají některé systémy ze sovětských časů. Jejich kompletní přezbrojení je totiž extrémně drahé," píše Litovkin.

Podle Litovkina je tedy zřejmé, že reformu armády si budou muset Ukrajinci zaplatit ze svého. NATO a USA pouze přispějí v řádech desítek milionů dolarů. Reformy ovšem budou stát řádově miliardy dolarů. „Mluvíme o letectvu, námořnictvu, speciálních jednotkách atd. Tyto sumy jsou nepředstavitelné. Záložní zdroje Ukrajina žádné nemá. Je nejisté, z čeho chce vše financovat ve světle toho, že v současné chvíli ani nemá peníze na zaplacení plynu Rusku," míní Litovkin.

Celý článek v angličtině čtěte ZDE.

Jisté však je, že ani užší spolupráce mezi Ukrajinou a NATO nepovede v dalším kroku k plnému členství země. Už jenom proto, že NATO nepříjímá státy, které jsou v konfliktu se svými sousedy. Příkladem je podle Litovkina Maďarsko a Rumunsko. Oba státy musely při vstupu do NATO podepsat dohodu, ve které stvrdily, že vůči sobě nebudou v budoucnu vymáhat žádné územní závazky. Gruzie nebyla do struktur NATO přijata, protože stále nemá vyřešenou otázku Abcházie a Jižní Osetie. Stejně tak má dveře uzavřené Moldávie kvůli Podněstří. Vstupní podmínky do NATO jsou velmi přísné, píše Litovkin.

„My Rusové samozřejmě nevítáme přítomnost amerických poradců v zemi, ale Ukrajina je suverénní stát a může si zvát na své území, koho sama uzná za vhodné," uzavírá Litovkin smířlivě své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…