Ruský expert zatratil nahrávku separatistů, kterou hned po pádu letadla pustil Kyjev: Vždyť je to z několika kusů. Jasný podvrh

20.07.2014 17:19

Ukrajinské tajné služby zveřejnily nahrávku, na které se separatisté z východu země měli doznávat k sestřelení malajsijského letadla. Nyní se však podle informací, které přinesla ruská agentura ITAR- TASS, ukazuje, že nahrávka byla pravděpodobně zfalšována.

Ruský expert zatratil nahrávku separatistů, kterou hned po pádu letadla pustil Kyjev: Vždyť je to z několika kusů. Jasný podvrh
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

Skupina expertů doličnou nahrávku prozkoumala a došla k závěru, že se nejspíš jedná o záznam, poskládaný z většího množství nesouvisejících útržků rozhovorů mezi separatisty. „Tento záznam není souvislým souborem, ale je složen z několika fragmentů,“ uvedl k tomu Nikolaj Popov, jeden z největších expertů na analýzu řeči. Ten působí ve společnosti Celevyje technologie, která se zaměřuje na forenzní analýzu zvukových záznamů.

Podle Popova pochází první fragment z hovoru velitele separatistické skupiny Igora Belzera, který hovoří o spadlém letadle, ovšem z hovoru nijak nevyplývá, že by měl na mysli malajsijské letadlo spadlé ve čtvrtek. Navíc v hovoru zazní název města Jenakijevo, u kterého se den předtím podařilo rebelům sestřelit ukrajinský vojenský letoun. Je tedy vysoce pravděpodobné, že měl na mysli právě toto letadlo.

Zpráva ruské agentury v angličtině ZDE

Druhý fragment byl pořízen z jednoho rozhovoru, z něhož ovšem byly vybrány tři sekvence vzájemně nezávislé, které byly poskládány za sebe a prezentovány jako navazující. Podle Popova jsou důkazem o manipulaci s nahrávkou především nápadně krátké pauzy. A rovněž to, že si soubor uchoval časové značky dokazující, že došlo k poskládání dialogu z několika částí.

Podle verze ukrajinských tajných služeb, kterou zveřejnily několik hodin po pádu malajsijského letadla na východní Ukrajině, měl právě Igor Belzer, kterého prezentují jako plukovníka ruské rozvědky a přímého podřízeného vojenského velitele východoukrajinských povstalců Igora Girkina- Strelkova, do telefonu přiznat, že separatisté sestřelili civilní boeing. Na druhé straně linky s ním měl dle Ukrajinců hovořit Vasilij Gerain, vysoký důstojník ruské armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…