Ruský generál předvedl obrázky, které podle něj naznačují, že boeing mohli sestřelit Ukrajinci. Podívejte se

21.07.2014 16:24

Ukrajina měla minulý čtvrtek možnost zasáhnout malajsijský letoun svými protiletadlovými systémy Buk, v oblasti zásahu letadla měla tři až čtyři tyto baterie. Na tiskové konferenci v Moskvě to dnes oznámil představitel ruské armády. Ráno v den katastrofy podle něj ruské monitorovací služby objevily baterii Buk u obce Zaroščenske, která leží asi třicet kilometrů od místa pádu malajsijského letadla.

Ruský generál předvedl obrázky, které podle něj naznačují, že boeing mohli sestřelit Ukrajinci. Podívejte se
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

„Místo zásahu malajsijského boeingu raketou bylo v dosahu tří až čtyř protiletadlových systémů Buk ukrajinské armády," uvedl náčelník hlavní operativní správy ministerstva Andrej Kartapolov s odkazem na satelitní snímky, které prý má Moskva k dispozici. Fotografie podle ruského generála Andreje Kartapolova ukazují rozmístění všech ukrajinských protiletadlových prostředků.

Ukrajinská stíhačka prý letěla směrem k boeingu

Pět kilometrů od boeingu se kromě toho pohyboval ukrajinský stíhací letoun Su-25, který pravděpodobně letěl směrem k malajsijskému letadlu, dodal Kartapolov. Zvlášť upozornil, že ukrajinské vojenské letadlo se pohybovalo ve stejné letové hladině jako civilní Boeing 777. Na palubě ukrajinského stroje prý mohla být raketa vzduch-vzduch typ R 60, která zasahuje cíle do vzdálenosti 12 kilometrů.

Celé prohlášení ruského ministerstva obrany najdete v češtině ZDE

V den zkázy dopravního letadla se navíc na jihovýchodě Ukrajiny pohyboval americký „pokusný aparát", jehož cílem bylo registrovat starty raket, řekl Kartapolov. Objekt se pak prý pohyboval nad místem pádu letadla a kontroloval vzniklou situaci.

Rusko znovu popřelo, že by separatistům předalo systémy Buk

Aktivita obsluhy baterií Buk ukrajinské armády na východě země do 18. července výrazně vzrostla, prohlásil dále Kartapolov. V pondělí 14. července registrovaly ruské monitorovací služby baterii Buk osm kilometrů severovýchodně od Luhansku, ale ve čtvrtek, tedy v den raketového útoku, už tam nebyla, konstatoval.

Veškerá dokumentace týkající se pádu malajsijského letadla bude ještě dnes podle ruského ministerstva obrany předána expertům evropských zemí a Malajsie.

Snímky, které údajně dokumentují převoz ruských systémů Buk z ukrajinského území přes hranice do Ruska, jsou podle Kartapolova podvrhem. Rusko žádné takové zbraně, ani jinou vojenskou techniku, separatistům nepředalo.

Obrazová dokumentace, kterou zveřejnil ruský generální štáb, převzato z webu rt.com:

Údajné ukrajinské stanoviště protiletadlové obrany poblíž Doněcku, 14. července. Na obrázku je dle ruské generality i systém Buk-M1.

Photo courtesy of the Russian Defense Ministry

Stejné místo, 17. července. „Je jasně vidět, že chybí odpalovač raket," sdělil generál Kartapolov a dodal, že na obrázku číslo pět je v ten samý čas technika přítomna v oblasti obce Zaroščenske, 50 kilometrů jižně od Doněcku a osm kilometrů jižně od Šachťorsku. Zaroščenske je zhruba 40 kilometrů od obce Hrabove, u níž se letadlo zřítilo.

Podle generála Kartapolova je otázkou, proč se protivzdušné systémy Ukrajiny objevily na území kontrolovaném povstalci krátce před katastrofou malajsijského boeingu. Podle ruských dat se též v den pádu letadla zintenzivnila aktivita radarových systémů ukrajinských sestav Buk-M1.

V odpovědi na předvedené ruské materiály Kyjev sdělil, že má důkaz, že protivzdušné systémy, které sestřelily malajsijský boeing, byly přivezeny z Ruska. Podle mluvčího Bezpečnostní rady Ukrajiny Andrije Lysenka bylo letadlo sestřeleno pomocí zbraní i specialistů z Ruska. „Aby se zbavilo podezření, kreslí Rusko spoustu obrázků a map. Prozkoumáme jakékoliv další mapy a plánky, které ruská strana vytvoří," uvedl Lysenko.
 

Photo courtesy of the Russian Defense MinistryPhoto courtesy of the Russian Defense Ministry

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…