Ruský historik promluvil o vzteklém Putinovi i fyzických likvidacích v Rusku

29.03.2014 12:20

Ruský historik Andrej B. Zubov poskytl Lidovým novinám obsáhlý rozhovor. O prezidentu Putinovi v něm říká, že se nechává ovládat vztekem a zlostí. Zubov také popisuje Rusko jako kousek Sovětského svazu, kterému vládnou generálové KGB.

Ruský historik promluvil o vzteklém Putinovi i fyzických likvidacích v Rusku
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Vedení Moskevského institutu mezinárodních vztahů (MGIMO) dalo okamžitou výpověď profesorovi Andreji Zubovovi. Známý ruský historik totiž v médiích ostře kritizoval ruský postup na Ukrajině a připojení Krymu k Rusku.

Lidové noviny citují ze zdůvodnění vyhazovu, kde stojí, že se Zubov dopustil „nezodpovědné kritiky státu“ a „urážejících historických analogií a charakteristik“. Ruské politiky prý rozezlil především článek v listu Vědomosti z 1. března, ve kterém Andrej Zubov nazval anexi Krymu riskantním dobrodružstvím, podobným anšlusu Rakouska, v jehož důsledku Rusko sice získá poloostrov, ale navždy ztratí Ukrajinu.

Podle profesora Zubova chtěla Ukrajina po roce 1991 navázat na předrevoluční tradice a zbavit se sovětského dědictví. Rusko ale podle uznávaného historika s příchodem Jelcina a Putina začalo veřejně litovat rozpadu SSSR. „Má to své vnější projevy. Za pětadvacet let jsme se nedokázali zbavit Lenina v mauzoleu. Nejsou odstraněny jeho sochy. Stále se po něm jmenují ulice a náměstí. Fakticky dodnes žijeme v kousku Sovětského svazu,“ popsal pro LN současný stav Zubov.

Nerozpakovali se fyzicky likvidovat své protivníky

Společnost se podle něj rozdělila na dvě skupiny. „Ti, kdo byli oběťmi sovětského režimu, jejich potomci, děti a vnuci jsou zpravidla proti současnému vedení. Bylo by nás víc, ale mnozí nepřežili. Proto se bolševici, jichž na počátku bylo velmi málo, tak rozšířili a jejich vliv ve společnosti postupně rostl a rostl. Oni se prostě nerozpakovali fyzicky likvidovat své protivníky. Kati a jejich potomci včetně obrovského množství lidí napojených na KGB, dnes FSB, jsou teď zpravidla stoupenci sovětské moci a dříme v nich stále duch nostalgie po SSSR. Naši zemi řídí generálové KGB,“ popsal Zubov.

Otázkou LN bylo, zda se s tímto dědictvím Ukrajina vyrovnala. „Právě revoluce, která začala loni v prosinci, probíhala ve znamení odporu proti všemu sovětskému. Po celé Ukrajině padaly sochy Lenina. Ničily se pěticípé hvězdy, sundávali je ze státních institucí, měnily se názvy ulic i stanic metra. Ukrajina chtěla vystoupit ze sovětského světa. V Moskvě to vyvolalo strašný vztek. „Vy jste se rozhodli dostat se z područí naší morální moci! To nedopustíme!“ Na tomto místě LN připomínají Zubovovo vyjádření pro Financial Times: „Pokud jsi aktivní protivník sovětského  - jsi fašista. Tak to bylo ve stalinských dobách a toto klišé se nyní obrodilo v ruské propagandě,“ vysvětli Zubov.

Vpád Ruska na Krym likviduje celý poválečný řád v Evropě

Historik, religionista a politolog Zubov také mluvil o vyděšení postsovětských zemí okupací Krymu. „Třeba běloruský prezident Alexandr Lukašenko nebo kazašský Nursultan Nazarbajev pochopili, že stačí, aby udělali nesprávný krok, a stane se jim totéž, co Ukrajině. A to zatím Rusko neobsadilo další části Ukrajiny a nesvrhlo současný ukrajinský režim,“ míní Zubov. Podle svých slov se domnívá, že podobný plán existuje. „Z řady příčin realizovali pouze plán na obsazení Krymu. Co bude dál, nelze v tuto chvíli odhadnout.“

LN poukazují na další vyjádření Zubova, který se obává zhroucení systému mezinárodních smluv, tak jak se to stalo ve 30. letech minulého století. „Přece jen jako historik doufám, že dnes je světové společenství opatrnější a že dokáže zúročit zkušenosti zejména z roku 1938, který přivedl lidstvo k nejstrašnější válce v historii. Ne náhodou ministr zahraničí USA John Kerry prohlásil, že vpád Ruska na Krym likviduje celý poválečný řád v Evropě. Za oceánem to chápou. Otázkou ovšem je, zda na takovou situaci byli připraveni. Zda se dokážou zorientovat ve chvíli, kdy přestává platit poválečný světový pořádek,“ řekl pro LN Zubov.

Ukrajina mu zkazila život

Historik Zubov se nezdráhal pro LN charakterizovat Vladimira Putina. „Stručně řečeno, je to člověk zcela sovětského typu. Je to člověk myslící naprosto v sovětském duchu. Hitler a nakonec i Stalin byli odpudivé osobnosti. Nicméně, byli to mohutní státníci. Ano, temní démoni. Zlí, krutí, ale v jistém smyslu i velikáni. Hitler nebyl žádný hlupák. Stejně jako Stalin nebyl hlupák. Bohužel svou inteligenci propůjčili zlu. Ostatně i proto měly jejich činy tak ničivou sílu,“ říká profesor o minulosti.

„Putin je pro mne mnohem povrchnější figura než oni, chcete-li už srovnávat. Z hlediska velikosti státníka na ně nemá. On je prostě pouze průměrný člověk. V pravém slova smyslu obyčejný. I proto se mi zdá, že jeho činy nejsou realizací promyšlené vize, nejsou podmíněny propočítanou prognózou, tak jako jí bylo motivováno konání Hitlera, který realizoval Mein Kampf. Nejsou ani tak naplánovány, jak to bylo v případě Stalina, který se zase nechal vést geopolitickými idejemi Kominterny. Putin se nechává unášet prachobyčejnou zlostí a pocitem ponížení,“ říká na jeho adresu Andrej Zubov.

Ukazuje se to podle něj právě na případu Ukrajiny. „Ukrajina mu zkazila život. Ukrajina se mu přestala podřizovat. Nejen to. Jeho režim se ocitl v ohrožení,“ vysvětlil mimo jiné v obsáhlém rozhovoru pro LN Zubov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…