Ruský ministr Lavrov ohromil svět výzvou ke zdrženlivosti

25.04.2016 22:05

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno prohodil poznámku, která leckterému politologovi mohla zamotat hlavu. Je totiž proti tomu, aby do řešení mezinárodních konfliktů vstupovaly další země, jichž se to netýká. Řekl to v souvislosti se pří, kterou v současnosti řeší Čína a USA ohledně ostrovů v Jihočínském moři.

Ruský ministr Lavrov ohromil svět výzvou ke zdrženlivosti
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

„Naše pozice je dána přáním zcela přirozeným pro jakoukoliv běžnou zemi, aby se rozepře řešily přímo mezi zeměmi, kterých se týkají, mírovou, politickou, diplomatickou cestou, bez zásahů dalších skupin či pokusů o jejich internacionalizaci,“ řekl nedávno Lavrov a začal kritizovat, že situaci v Jihočínském moři řeší například i organizace ASEAN a mnozí další, kteří by se podle něj měli zdržet vyjádření.

Čínská státní tisková agentura Xinhua News Agency Lavrovovi poděkovala, zatímco vietnamské ministerstvo zahraničí vydalo vyjádření, ve kterém apelovalo na to, že je třeba konflikt řešit mezi všemi zainteresovanými stranami.

Mnozí toto Lavrovovo vyjádření vnímali jako příklon Rusku k Číně, což by však mohlo poškodit dobré vztahy mezi Ruskem a Vietnamem. Vietnam se totiž obává, že pokud se Rusko začne příliš přátelit s Čínou, možná se nakonec nakloní na její stranu i v případě situace v Jihočínském moři.

Podle Antona Cvecova, experta na mezinárodní politiku, ale nejde o nic nového. Rusko již mnohokrát uvedlo, že je proti tomu, aby došlo k internacionalizaci konfliktu v Jihočínském moři. Naposledy v sprnu 2015.

Celý text zde.

Rozhodně však nejde o spojenectví Ruska a Číny, obě země totiž mají své separátní důvody k tomu, aby bránily internacionalizaci pře. Pro Peking by to představovalo právní důsledky a mnohem více malých zemí, které by proti němu brojily, Rusko na druhé straně razí politiku nevměšování se již delší dobu.

Jihočínské moře není ruskou zahraničněpolitickou prioritou a rozhodně nemá v plánu skočit ze Sýrie rovnýma nohama do dalšího konfliktu, obzvlášť s přihlédnutím k tomu, že v tomto případě by si muselo vybírat mezi Čínou a Vietnamem.

Vietnam je sice z Lavrovova tvrzení značně rozmrzelý, podle Cvecova však nebude vyvíjet další tlak na ASEAN a zůstane důležitým ruským obchodním partnerem.

A Jihočínské moře nadále zůstává velmi komplikovaným problémem, ke kterému je třeba přistupovat z mnoha úhlů, aby se dosáhlo jeho řádného řešení. „Suverenita, reálná kontrola, militarizace, reklamace, svoboda pohybu a management zdrojů, to jsou všechno problémy, ke kterým se Rusko nevyjadřuje. Tím, že se vystříhá vyjádření k těmto problémům, se Moskva drží daleko od rozepře, která má potenciál v budoucnu velmi rychle eskalovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…