Ruský ministr zahraničí: Ukrajina musí zůstat neutrální

28.01.2015 13:43

Jen když si Ukrajina zachová neutralitu, nebude pokračovat její další dělení. Vyplývá to z článku ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, z nějž bez dalších podrobností citovala agentura Interfax. Ukrajinský prezident Petro Porošenko mezitím vyzval svůj ruský protějšek Vladimira Putina, aby tlakem na proruské rebely pomohl ukončit násilí na východě Ukrajiny.

Ruský ministr zahraničí: Ukrajina musí zůstat neutrální
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

To si za posledních 24 hodin vyžádalo další tři mrtvé z řad ukrajinských vojáků. "Pod palbou rebelů se za tu dobu ocitlo 55 ukrajinských měst a vesnic," řekl Reuters mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Vladyslav Selezňov.

USA Ukrajině poskytnou záruky na půjčky v hodnotě dvou miliard dolarů

Spojené státy dnes oznámily, že Ukrajině poskytnou záruky na půjčky v objemu dvě miliardy dolarů (asi 49 miliard korun) a současně jsou připraveny zpřísnit ekonomické sankce proti Rusku. "Budeme pracovat s našimi spojenci, abychom zesílili tlak na Rusko," dodal americký ministr financí Jack Lew po podpisu dohody se svou ukrajinskou kolegyní Natalijí Jareškovou.

MMF slíbil Ukrajině pomoc v celkové výši 17 miliard dolarů

Dohoda o finanční pomoci určené na sociální výdaje je podle Lewa podmíněna tím, že Ukrajina bude pokračovat ve fiskálních a protikorupčních reformách. Země se podle něj též musí snažit splnit podmínky Mezinárodního měnového fondu (MMF), jenž Ukrajině přislíbil hospodářskou pomoc v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (přes 400 miliard korun).

O Ukrajině si dnes telefonovali Obama a Merkelová

O vývoji na Ukrajině dnes telefonicky hovořili americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová. Ve společném prohlášení pak vyjádřili znepokojení nad ruskou rolí v eskalaci násilí na východě země a shodli se na nutnosti hospodářské pomoci Ukrajině. Oba politici v prohlášení kritizovali "ruskou materiální pomoc separatistům" a nedodržování příměří dohodnutého loni v září.

Ukrajinský prezident Porošenko podle agentury AFP napsal Putinovi dopis, ve kterém vyzývá k ukončení bojů a k propuštění ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové z ruského vězení. Rusko Savčenkovou vězní od loňského června. Viní ji z toho, že navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Porošenko rovněž pochválil účinnost západních sankcí proti Rusku. "Musíme vytvořit takové podmínky, které by donutily Rusko k jednání a k dodržování dohod," řekl Porošenko v polské televizi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…