Ruský ministr zahraničí: Ukrajinci se chystají zaútočit na Donbas

19.11.2014 12:59

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes ostře kritizoval rozhodnutí Kyjeva neposílat peníze ze státního rozpočtu, například na důchody a další sociální dávky, do východoukrajinského Donbasu, který ovládají proruští separatisté. Ekonomická blokáda podle Lavrova svědčí o tom, že se chystá nový útok ukrajinských vojsk na Donbas.

Ruský ministr zahraničí: Ukrajinci se chystají zaútočit na Donbas
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

„Je smutné samo o sobě připravit důchodce o důchody a o sociální dávky všechny, kteří na ně mají nárok. Pro lidi je to tragédie. Je ale i podezření, že za tímto příkazem je nejen a pouze snaha hospodářsky a sociálně udusit tento region, ale i připravit půdu pro další vojenský vpád a pro další pokus problém vyřešit násilím," prohlásil Lavrov před ruskými poslanci.

Dohodnuté příměří se porušuje každý den

Naopak pohyby kolon s desítkami tanků a kamionů po území ovládaném separatisty, což zaznamenala Severoatlantická aliance (NATO) a evropští pozorovatelé, vyvolaly v Kyjevě obavy, že separatisté s ruskými posilami chystají novou ofenzivu. Mezitím se prakticky každý den porušuje příměří dohodnuté na začátku září.

Kyjev je podle Lavrova pod vlivem „strany války", která se snaží udělat vše, aby dosáhla vyloučení povstalců z mírových rozhovorů a přiměla Západ dosáhnout ruského souhlasu s tím, že Moskva bude vystupovat jako jedna ze stran konfliktu. Podle Lavrova je to „kontraproduktivní a provokativní linie bez šance na úspěch".

Lavrov chce, aby ukrajinské vedení jednalo přímo s povstalci

Ruský ministr vyzval Kyjev, aby začal jednat přímo s „těmi, kdo povstali proti nezákonnému, protiústavnímu státnímu převratu a odmítli žít podle pravidel, která organizátoři a vykonavatelé převratu začali vnucovat celé zemi". Dalším krokem by mělo být navázání vztahů mezi zástupci Kyjeva a Donbasu s cílem dosáhnout vzájemně přijatelné dohody.

Jaceňuk přímá jednání odmítl

Ukrajinský premiér na dnešním zasedání vlády opět přímá jednání se separatisty odmítl. „Nebudeme přímo jednat s ruskými teroristy," řekl a vybídl Rusko, aby přestalo „hrát své hry", zaměřené podle něj na uznání separatistů, a věnovalo se plnění svých závazků z minských dohod o nastolení příměří.

Krym je neoddělitelná součást Ruska

Rusko sice podporuje separatisty, kteří se vzbouřili proti Kyjevu, ale tvrdí, že není přímo zapojeno do konfliktu v Donbasu, podotýká agentura Reuters.

Krym, který Rusko v březnu anektovalo, dnes Lavrov označil za „neoddělitelnou součást" Ruska a zároveň ujistil, že Moskva stojí o dobré vztahy s Evropskou unií. Jejich zhoršování prý Rusko nezavinilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…