Ruský národe, nejsi naším nepřítelem. My, Češi, nechceme válku, píše Rusům signatář Charty 77 a politický vězeň, rok narození 1933

20.04.2015 15:50

Historik a disident Jan Tesař napsal do měsíčníku Literární noviny otevřený dopis adresovaný ruskému národu, ve kterém posílá pozdrav ruskému lidu, vojákům a námořníkům ke dni výročí vítězství nad Německem ve druhé světové válce.

Ruský národe, nejsi naším nepřítelem. My, Češi, nechceme válku, píše Rusům signatář Charty 77 a politický vězeň, rok narození 1933
Foto: literarky.cz
Popisek: Červnové literární noviny

Podle Tesaře si Rusko zaslouží uctění při tomto výročí, jelikož jeho armáda se do značné míry postarala o to, aby bylo Německo poraženo, zásadně tak odmítá neuznání i kritiku Ruska. „Ve chvíli, kdy se pozdvihují proti Rusku zbraně se symbolem hákových křížů, nemůže žádný skutečný socialista, žádný opravdový křesťan, žádný upřímný Slovan a vůbec žádný člověk pociťující odpovědnost za zachování lidskosti v našem světě zůstat stranou,“ napsal Tesař s tím, že zde existují tisíce Čechů, kteří vzdávají svůj dík sovětské armádě, stejně jako by ho vzdávaly desetitisíce Čechů a Slováků, „kteří zemřeli dříve, než se jí podařilo probít se k nám“, napsal Tesař.

Celý text zde

Tesař v dopise směřovaném ruské ambasádě a ruskému konzulátu v Brně lituje toho, že premiér Bohuslav Sobotka nejspíš nesdílí jeho názor. Podle Tesaře ho však sdílejí tisíce českých občanů, kteří prý vědí stejně jako on, že za svou existenci vděčíme sovětskému vojsku. Dnes by prý padlým Čechům a Slovákům nezbývalo nic jiného, než „říci na příslušnou adresu: „Nejste naším premiérem,“ napsal Tesař ve svém dopise.

Jan Tesař ve svém dopise popisuje, jak lituje toho, že v roce 1968 na rozkaz „hlupáků a zločinců“ z Kremlu bylo okupováno Československo a následně byli do vedení naší země dosazeni obdobní „hlupci“. Podle Tesaře však musíme pochopit, že dnes je ruské vedení zcela rozdílné a nemá nic společného s vedením z dob Sovětského svazu. Tesař uvádí, že z ruského úhlu pohledu se zcela jistě cítí být největší obětí samotné Rusko vzhledem k tomu, že se dnes odkrývají masové hroby jejich občanů.

Tesař v dopise ruskému národu popisuje, jak cítí spoluvinu československé vlády se Sovětským svazem na okupaci v roce 1968. Podle něj prý měl tehdejší prezident Ludvík Svoboda dát jasně najevo, že „my trváme po husitsku na svém“. a odmítáme zasahování Sovětského svazu do našeho státu obdobně, jako to prý udělal před dvaceti lety jugoslávský prezident Josip Broz Tito.

V otevřeném dopise píše Tesař také o tom, že podle něj za dosažené americké loutky na Hrad v roce 1989 může částečně i „gorbačovsko-jelcinovské“ Rusko. Kdyby prý dokázala současná ruská vláda pomocí tajných dokumentů objasnit dění v těchto letech, pomohla by tak prý v zápase „proti současné české amnézii“.

Podle Tesaře jsme byli v boji o neutralitu poraženi dosazením „loutek, jež Gorbačov dosadil a které ho oklamaly“. Tesař se v dopise obává, že by se mohlo NATO chtít znovu angažovat v České republice, jako to chtělo v případě amerického radaru, kdy neuspělo, tento neúspěch Tesař označuje jako první vítězné kolo pro nás. „Teď začalo druhé kolo a porážka, kterou jsme utrpěli, není zanedbatelná, neboť vrátka jsou pootevřená a NATO ví velmi dobře, kdy se má chovat jako tichošlápek,“ napsal Tesař.

Jan Tesař (* 1933) je esejista, historik, disident a prvosignatář Charty 77, spoluzakladatel VONS. V roce 1969 spolu s Rudolfem Battěkem budoval nezávislé odbory. V roce 1971 byl opět zatčen a odsouzen za údajnou nenávist k SSSR, z vězení se vrátil v říjnu 1976. V květnu 1979 byl opět zatčen a přijal nabídku k vystěhování, žil v Německu a později ve Francii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …