Ruský novinář: Putin nám ukázal svůj vnitřní svět, a je to děsuplnější než horor. Teď se prý západní politici budí hrůzou kvůli této věci

07.11.2014 11:07

Šéfredaktor prestižního ruského magazínu Ježedněvnyj žurnál Alexander Golts rozebírá nedávný valdajský projev Vladimira Putina. Dochází k přesvědčení, že ruský prezident myšlenkově uvízl v 19. století.

Ruský novinář: Putin nám ukázal svůj vnitřní svět, a je to děsuplnější než horor. Teď se prý západní politici budí hrůzou kvůli této věci
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

„Na nedávném diskuzním fóru Valdajského klubu nás vzal prezident Vladimir Putin prostřednictvím svého osobitého vystoupení na tříhodinovou tour do svého vlastního světa. Německá kancléřka Angela Merkelová nás před Putinovými vnitřními myšlenkovými pochody ostatně varovala už dávno. Měla naprostou pravdu. Musím říci, že Putinův svět je ještě mnohem děsuplnější než většina filmových hororů," píše s jistou mírou nadsázky Golts.

„Nejvíce jsem byl zaskočen Putinovým tvrzením, že rozpad Sovětského svazu zničil fungující systém zadržení a protiváhy, který údajně existoval v období studené války. V důsledku toho si prý začaly Spojené státy na mezinárodní scéně počínat nezodpovědně. Příliš nechápu, o jakém systému to vlastně ruský prezident mluvil. Dovolil bych si tvrdit, že žádný takový systém nikdy neexistoval. Tehdejší politci z Moskvy i Washingtonu si víceméně dělali, co se jim zlíbilo. A své kroky zdůvodňovali tím, že jsou podnikány ve jménu národní bezpečnosti. Tento způsob myšlení poté vedl k invazím do Vietnamu, Grenady, Afghánistánu a Československa," poukazuje Golts.

Jediný existující systém byl podle Goltse postaven na vzájemném jaderném odstrašování. „V rámci něho panovala shoda na tom, že potencionální protivník může způsobit druhé straně škody, které by vedly k zániku lidstva. Nicméně tento systém v podstatě zůstává neměnný i v současnosti. Jaderná síla USA a Ruska je relativně vyrovnaná. Přinejmenším mají obě dvě strany dostatečný počet jaderných hlavic, aby svého protivníka předem odradily od jakéhokoliv útočného pokusu," tvrdí Golts.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Faktem je, že to není systém zadržování a protiváhy, který natolik ovlivňoval západní vlády, ale spíš obavy, jež cítí západní politici tváří tvář nepředvídatelným vládcům z Kremlu. Jak dal ovšem Putin ve svém projevu jasně najevo, právě po této násilné a nepředvídatelné povaze sovětských vládců se mu patrně nejvíc stýská. Není náhoda, že se pochvalně zmínil o Nikitu Chruščovovi. `Vzal svoji botu a tloukl s ní o stůl v OSN. Všichni hned věděli, že si s ním není radno zahrávat,` nechal se slyšet Putin. Ve vší úctě, Chruščov mohl jen snít o tom, že by se tehdejši Sovětský svaz mohl v oblasti jaderných zbraní rovnat Spojeným státům. Také proto tak trochu blafoval a mlátil botou o stůl. Zároveň tak ovšem všechny přesvědčil o své nevypočítatelnosti," míní Golts.

„Proto Putin tento příběh vytáhl na valdajské diskuzi v Soči. Zřejmě chtěl prostřednictvím demonstrování agrese kompenzovat slabou pozici Moskvy. Je více než zřejmé, že dnešní Rusko nemá na konfrontaci se Západem potřebné finance, spojence ani dostatečnou průmyslovou kapacitu," konstatuje Golts.

„Ve skutečnosti má Kreml k dispozici pouze jaderné zbraně. Pro Putina je však velmi nepříjemné, že západní lídři ví, že je vůdcem druhé největší jaderné velmoci a přesto před ním nemají respekt, který si dle svého pohledu plně zaslouží. To je také důvod, proč tvrdí, že úskočný Washington zničil systém, který zajišťoval Rusko postavení supervelmoci," odhaluje Golts.

„Putin se snaží získat stejný `respekt`, který údajně u Západu požíval Chruščov. Nenachází žádný vhodnější způsob, než ze sebe udělat ještě více nepředvídatelného vůdce. Mám tak trochu podezření, že nedávné akce ruských strategických bombardérů nad Atlantikem, Baltem a Černým mořem jsou toho důkazem," domnívá se Golts.

Není se tedy co divit, když Putin ve svém valdajském projevu zmínil, že „jsme nyní svědky prudkého nárůstu celé řady násilných konfliktů za přímé či nepřímé účasti světových mocností“. Vítejte v „brave new world“ Vladimira Putina, který se zapomněl v 19. století, kdy se neshody mezi velmocemi řešily prostřednictvím válek. „Jediný rozdíl je v tom, že tehdejší mocné státy světa neměly k dispozici jaderné zbraně. Nechystá se tedy nyní další kubánská raketová krize?" pokládá si Golts v závěru závažnou otázku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…