Ruský novinář: Rusko je politický neandrtálec, co umí jen mávat rukama

04.07.2016 14:00

Bývalý sovětský a později ruský novinář Alexandr Nevzorov dal rozhovor lotyšské televizi. Lotyšský moderátor se Nevzorova ptal zejména na jeho reportáže z pobaltských zemí, které dělal v období perestrojky. Ruský novinář promluvil i o současném Rusku. „Rusko bude vždy usilovat o získání dalších teritorií, bude rabovat a ponižovat ostatní,“ prohlásil.

Ruský novinář: Rusko je politický neandrtálec, co umí jen mávat rukama
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Nevzorov se stal slavným na konci 80. let minulého století, kdy se stal televizním reportérem, autorem a moderátorem programu „600 sekund“, v rámci kterého se podílel na vytváření reportáží i o dění v pobaltských státech na začátku 90. let. V té době Lotyše bojující za svobodu označoval za zločince a nacionalisty.

„Jestli ode mě chcete slyšet nějakou omluvu za to, jakým způsobem jsme na začátku devadesátých let informovali o dění v pobaltských státech, rovnou vám říkám, že se ničeho podobného nedočkáte,“ uvedl hned na začátku rozhovoru Nevzorov. „Já jsem byl vždy pro právo všech národů na sebeurčení, ale také je třeba chápat, že každé impérium se přirozeně snaží posílit svou moc,“ dodal.

„Já jsem se žádné chyby nedopustil, navíc mě nemůžete vinit za imperialistickou politiku Sovětského svazu, byl jsem pouhým nástrojem,“ zmínil. Nyní, po mnoha letech, kdy jsem měl tu možnost vidět počínání Ruska v Pobaltí, Čečensku, Podněstří a mnohých dalších regionech, uvědomil jsem si, že celá tato konstrukce je chybná a podlá,“ dodal bývalý novinář, který měl tu možnost ve všech jím zmíněných oblastech dělat reportáže.

„Vy se tedy omlouvat opravdu nehodláte? Nejste ochoten ani uznat, že bylo ze strany sovětské armády v Lotyšsku napácháno mnoho vojenských zločinů?“ otázal se lotyšský novinář Nevzorova.

„Znovu opakuji, omlouvat se nebudu. Sloužil jsem své zemi, není za co se omlouvat. Velké historické události jsou vždy doprovázeny vojenskými zločiny. Jste mladá evropská země, nesnažte se žít minulostí, nesnažte se ze ‚starého imperátorského vlka‘ dostat nějakou omluvu,“ zdůraznil Nevzorov.

„Co se týče Krymu, jsem toho názoru, že pokud si je možné něco beztrestně přivlastnit, je potřeba tak i učinit. Zde je ovšem klíčové ono slovo ‚beztrestně‘. Je zcela evidentní, že toto nebyl případ Krymu. Naopak, důsledky jeho anexe jsou ohromné a mnoho lidí kvůli tomu nyní trpí.“

„Rusko přišlo o možnost podílet se na světovém vývoji. To je příliš vysoká cena za pouhé turistické středisko. Rusko navíc znovu potvrdilo svou reputaci politického neandrtálce, který se umí pouze ohánět rukama a na nic jiného se nezmůže. Rusko bude muset nést následky za Donbas, takové věci prostě dělat nelze,“ uvedl Nevzorov.

Do jaké míry je toto vše odpovědnost prezidenta Ruské federace Putina? „Putin je Rusko, tak to prostě je. Tato země jinak fungovat nemůže. Rusko bude vždy usilovat o získání dalších teritorií, bude krást, ponižovat ostatní. Podívejte se na naši historii, nemáme žádné Keplery, Koperníky apod. Celá ruská věda byla importována za času Petra Velikého,“ uvedl ruský novinář.

„Putin je člověk, šachista, který se v Komisi národní bezpečnosti naučil dobře si spočítat své tahy. Domnívám se, že svou chytrou politikou zemi hodně přispěl. Nicméně je třeba chápat, že Putin není žádným strůjcem nějakého nového Ruska, naopak, pouze pokračuje na té vlně, která byla spuštěna již před staletími,“ zmínil.

Nevzorov v průběhu rozhovoru varoval lotyšského novináře před ruskou agresí. „Pochopte, Lotyšsko vždycky pro Rusko bylo, je a zřejmě i nadále bude ‚lákavou potravou‘,“ řekl. Na což lotyšský novinář odpověděl, že právě z tohoto důvodu je Lotyšsko v NATO. „To je také vaše jediné štěstí,“ odpověděl Nevzorov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…