Ruský novinář se rozepsal o marných iluzích ruské zahraniční politiky. Takto prý může Rusko brzy skončit

02.10.2014 11:12

Ruský novinář Ivan Suchov kritizuje ve svém textu publikovaném v deníku The Moscow Times ruskou zahraniční politiku a tvrdí, že je založena na iluzích a fantazii.

Ruský novinář se rozepsal o marných iluzích ruské zahraniční politiky. Takto prý může Rusko brzy skončit
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Ruská zahraniční politika, která v současnosti překvapuje celý svět, je v podstatě kopií domácí politiky Kremlu. Obě tyto politiky jsou realizovány po mnoho posledních letech v jakýchsi skleníkových podmínkách. Bez toho, aby čelily vlivům skutečného drsného podnebí. Nyní, když se dostaly na denní světlo, ukazuje se, jak jsou zmatené a nepropracované," kritizuje Suchov.

„Prvním vážným signálem, že se začíná měnit počasí, byly domácí masové protesty, které se konaly v zimě na přelomu let 2011 a 2012 v reakci na výsledky parlamentních voleb. Kreml se ocitl v situaci, na kterou nebyl zvyklý. Občané požadovali okamžitý zásah, místo nějakých někonečných prázdných gest," připomíná Suchov.

Situace v zahraniční politice, ve které se nyní ruské úřady nacházejí, je podle Suchova výsledkem střetu iluzí a reality. „Ruská zahraniční politika přitom měla v minulosti vždy blíž k realitě než v domáci politice, kde mohli politici prakticky bez odporu manipulovat veřejností. To samé ovšem nebylo a není možné praktikovat v oblasti zahraniční politiky, kde Rusko jedná s partnery, kteří prosazují své vlastní cíle. Vedle toho se Kreml začal před několika lety více zaměřovat na prosazování zájmů plynárenských a ropných společností," zmiňuje důležitý aspekt Suchov.

„A co víc, ruskou zahraniční politiku začali čím dál tím více ovlivňovat ti samí lidé, pro které byl rozpad Sovětského svazu největší geopolitickou katastrofou 20. století. Tito lidé navíc považují Rusko za nástupce ve všem, co bylo kdysi doménou Sovětského svazu. A to jak politicky, tak i geograficky," píše Suchov.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Ukrajina jasně ukazuje, že je to bod, kde vedle sebe může koexistovat ruský pragmatismus i iluze v naprosté shodě. Moskva se začala v jisté chvíli více vměšovat do ukrajinských záležitostí. Jakoby vůdci z Kremlu začali potvrzovat názor bývalého poradce pro Národní bezpečnost USA Zbigniewa Brzezinského, že bez Ukrajiny by se nikdy Rusko nemohlo stát mocnou říší. Kremlu začalo být jasné, že Rusové ve velké většině myšlenky na oživení staré zašlé slávy ruské říše vítají. Ruští političtí lídři pochopili, že je to chrání před dalšími potencionálními protesty. Západ byl zvyklý vnímat Rusko více jako imperialistickou velmoc než zastánce demokracie, stejně tak se zdálo ruskému establishmentu samozřejmé oživit ideje ruské říše," tvrdí Suchov.

„Iluze ruské zahraniční politiky do jisté míry vznikly na základě některých události v posledních měsících. Konkrétně mám na mysli elegantní politické řešení navržené Vladimirem Putinem, díky kterému byla nakonec odvrácena vojenská intervence Západu v syrské občanské válce. Poté se Rusko domnívalo, že jde co do vlivu na světové dění ve stopách Sovětského svazu a může v oblasti zahraniční politiky snadno prosazovat své národní zájmy. Stejně tak se Rusko domnívalo, že má dostatek spojenců, kteří mu usnadní dosažení těchto cílů," uvažuje Suchov.

„Bez tohoto zvýšení sebedůvěry by nejspíš k událostem na Ukrajině nikdy nedošlo. Rozčarování Moskvy přišlo ve chvíli, když se proti jeho snaze prohlásit Ukrajinu za sféru ruských zájmů zvedla na Západě jednotná vlna odporu. Reakce Ruska se dala předem předvídat. Rusko dalo Západu na vědomí, že je euroasijskou mocností a když bude chtít, může získat srovnatelné partnerství i v Asii," zmiňuje Suchov.

Nicméně ruské iluze o navázání užších vztahů s Čínou naráží podle Suchova na tvrdou realitu. „Moskva se stává závislou na Číně mnohem více, než je pro ni zdravé a výhodné. Lépe to s vyhlídkami na výhodné partnerství nevypadá ani na Blízkém východě, kde se vzhledem ke koalici Západu a arabských států kvůli leteckým úderům proti ISIL vytváří partnerství pod dohledem Spojených států. To zahrnuje i regionálni mocnost Írán. Jeho sousedé si už zase dávno odvykli řídit se pouze rozkazy z Moskvy. Jasně je to vidět na sebevědomém přístupu Ázerbájdžánu, který se profiluje jako nejvlivnější mocnost na Kavkazu. Fakt, že se američtí piloti pohybují nad zákopy syrské armády, rovněž ukazuje, že iluze ruských vůdců o vlivu jejich země berou za své i tam, kde se zdál vliv Ruska nezpochybnitelný," poukazuje Suchov.

Ruské iluze se budou podle mínění Suchova i nadále hroutit. „To je osud všech politických přístupů, které jsou více založeny na fantazii než na reálné představě, co může jejich země světu nabídnout kromě uhlovodíku a matrjošek. Pro současného ruského prezidenta či jeho následovníka však bude velmi složité dostat Rusko do pozice, kterou v posledním roce na mezinárodním poli ztratilo. Zatím se zdá, že se Rusko naopak dostává stále více do nepříliš vábné společnosti. Signálem toho je právě probíhající desetidenní návštěva severokorejského ministra zahraničí v Moskvě," uzavírá Suchov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…