Ruský novinář srovnává Rusko s nacistickým Německem. Putin prý může za vše, ale má prý celou řadu těchto spoluviníků

02.02.2015 18:59

Moskevský komentátor Igor Eidman shledává politiku prezidenta Putina sebevražednou a agresivní. Vedle ruského prezidenta však Eidman vidí i další spoluviníky, kteří jsou vinni z rozpoutání války na Ukrajině. Srovnání nachází v nacistickém Německu.

Ruský novinář srovnává Rusko s nacistickým Německem. Putin prý může za vše, ale má prý celou řadu těchto spoluviníků
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Podle Eidmana nese hlavní odpovědnost za zemřelé na východní Ukrajině ruský prezident Vladimir Putin. "Rozhodně však není jediným viníkem. Společně s ním se na tom podílelo i mnoho dalších lidi z ruských silových struktur. Tito lidé plní příkazy, jež mají za následek eskalaci napětí a porušování všech pravidel při vedení války. Stejně jako někdejší úředníci v nacistickém Německu však jednou zjistí, že žádné plnění rozkazů z nich nesmývá vinu za spoluúčast na ohavných zločinech," konstatuje Eidman.

"Je nepochybné, že krev na svých rukách má právě i ruská byrokracie jako celek. Skupina lidí, která výměnou za absolutní loajalitu vůči Putinovi dostala možnost beztrestně si nakrást majetek dle libosti. Právě oni pomáhají ruskému prezidentu udržet se u moci a realizovat válečné krutosti na sousední Ukrajině," upozorňuje Eidman, který však vedle vysokých státních úředníků a Putina obviňuje i oligarchy, bývalého prezidenta Jelcina a jeho rodinu. "Také oni nesou zodpovědnost za třicet zemřelých v Mariupolu a další tisíce mrtvých po celé východní Ukrajině," má jasno Eidman.

Celý text v ruštině najdete ZDE.

"I tyto skupiny jsou vinny, protože chtějí umožnit pokračování politického systému, díky kterému přišly k obrovskému majetku a vlivu. Bohatí podnikatelé poskytují Putinovi finanční prostředky k realizaci jeho agresivní a sebevražedné politiky. Vedle nich by se však měla podle Eidmana nad sebou zamyslet i zkorumpovaná politická třída, jež zdiskreditovala ruskou ideu demokracie a tím otevřela cestu pro příchod takřka fašistické diktatury. Zapomenout nesmíme ani na ruskou inteligenci, jejíž mnozí příslušníci podporovali narůstající šovinismus a pomáhali Putinovu režimu ospravedlnit válku," pokračuje v obviňování Eidman.

Podle Eidmana jsou však faktickými spoluviníky i obyčejní Rusové, kteří musí rovněž nést spoluvinu za zločiny páchané Putinovým režimem. "Bez váhání věří všemu, co vysílají ruská státní média, pokud to odpovídá jejich nacionalistickému a xenofobnímu komplexu. Opěvují Putina a díky jeho vysoké podpoře mu dávají silný mandát pro pokračování války," píše Eidman. K dalším spoluviníkům války na Ukrajině řadí moskevský komentátor také bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče a jeho spolupracovníky.

V neposlední řadě obviňuje Eidman také Putinovy spojence na Západě, kteří dle jeho názoru ze sobeckých důvodů i z hlouposti brání tomu, aby byl ruský prezident za své zločiny potrestán. "Svět se smířil s anexí Krymu a následovala válka v Donbasu. Na východní Ukrajině nyní probíhá další ofenziva a mezinárodní společenství to opět nechává v podstatě chladným. Další fáze krvavé války začíná a její oběti mají na svědomí konformní a netečné západní elity," píše v závěru Eidman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…